Mai multe țări europene au oprit temporar administrarea vaccinului Astra Zeneca. Cele mai multe pe un lot, ABV5300, care nu a fost administrat în România, a declarat Valeriu Gheorghiță. Austria, Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg și-au oprit vaccinarea după efecte secundare apărute celor administrați cu lotul ABV5300.
La rândul ei, Italia a oprit temporar vaccinarea după ce doi oameni vaccinați cu lotul ABV2856 au murit, fără să existe însă nicio legătură confirmată între vaccinare și decese.
De altfel, specialiști citați de presa internațională au spus că e foarte puțin probabil ca efectele secundare să aibă legătură cu un lot sau altul, numai că țările își iau măsuri de precauție.
Libertatea a intrat în posesia a trei adeverințe de vaccinare în care apare lotul oprit de italieni – cel cu seria ABV2856, cu care au fost vaccinați locuitori din Suceava și din Timișoara. La toate firmele care au produs vaccinul anti-Covid, trasabilitatea nu este pe fiolă, ci pe lot.
„Am avut puțină febră a doua zi, atât. Nu am nicio emoție pentru rapel”
Una dintre persoanele vaccinate cu acest ser, din Suceava, a declarat pentru Libertatea că a primit serul pe 20 februarie și că se simte foarte bine.
„Am auzit știrea despre problemele cu vaccinul și am decis să verific adeverința eliberată și am constatat că am fost vaccinată cu o doză din lotul care a ajuns și în Italia. M-am vaccinat la un centru din Suceava pe 20 februarie și sunt programată pentru rapel pe 17 aprilie. În ziua vaccinării nu am avut nicio problemă, a doua zi, o mică stare neplăcută și o febră mică de 37,5. Fetița mea s-a vaccinat și ea în aceeași zi, și ea a avut aceeași stare. Am dat mai mult vina pe vreme. Nu am emoții, abia aștept și rapelul”, a declarat aceasta.
Și la Timișoara au ajuns doze din lotul ABV2856.
Robert, 43 de ani, s-a imunizat la jumătatea lunii februarie, într-un centru de vaccinare din Timișoara. Povestește că s-a simțit rău la 12 ore de la vaccinare.
„M-am vaccinat în 16 februarie, iar la 12 ore după injectare am avut o stare febrilă acută, migrenă și o stare de slăbiciune. Am luat abia a doua zi un paracetamol, mi-a trecut în proporție de 80%, apoi am luat a doua pastilă și mi-a trecut de tot. Ar trebui să fac rapelul în 13 aprilie, sper că nu o să fie același lot”, ne-a declarat Robert, din Timișoara.
Un alt bărbat din Timișoara, tot de 43 de ani, s-a vaccinat pe 22 februarie, la Centrul Isho din Timișoara.
Ne-a declarat că nu a avut reacții adverse majore, ci doar frisoane pe timpul primei nopți și o stare ușoară de amețeală dimineața, după vaccin.
Libertatea a încercat să ia legătura cu șeful campaniei de vaccinare din România, colonelul Valeriu Gheorghiță, dar acesta nu a răspuns atunci când a fost întrebat de această situație.
PRO TV, care la buletinul principal de știri de la ora 19 a difuzat la rându-i știrea prezenței în România a lotului oprit în Italia, susține că la această oră, joi seara, „oficialii din sănătate discută dacă și în România va fi luată aceeași măsură”, cea de oprire a vaccinării cu lotul Astra Zeneca.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro