Moderna, un important producător de vaccinuri împotriva COVID-19, a anunțat, luna aceasta, că nu va fi gata să solicite autorizație de utilizare de urgență până la cel puțin pe 25 noiembrie.
Între timp, AstraZeneca, o altă companie importantă din SUA, a suspendat testele după ce luna trecută un participant din Marea Britanie a dezvoltat o boală gravă, subminând astfel speranțele lui Trump ca SUA să aibă un vaccin până la 3 noiembrie, când vor avea loc alegerile prezidențiale.
Protocoalele riguroase de siguranță ale SUA
au generat un avantaj pentru China, țară în care voința politică are o
influență mult mai mare asupra acțiunilor de stat, comerciale și individuale,
care pot schimba regulile sau normele după cum este necesar.
Presiuni făcute de liderul Chinei
În repetate rânduri, liderul Chinei, Xi Jinping, le-a cerut oamenilor de știință din țara sa să accelereze cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19. De asemenea, producătorilor chinezi de medicamente li s-a spus să își trateze munca ca pe o „sarcină politică importantă”. Aceștia fac tot ce pot pentru a respecta directiva trasată de președinte.
Și, deși dezvoltarea cu succes a unui vaccin nu ar împiedica alte țări să continue cercetările proprii, China a pus un accent special pe a fi pe primul loc, notează CNN.
Din octombrie, patru dintre cei zece posibile vaccinuri împotriva COVID-19 intrate în studiile clinice de fază a 3-a la nivel mondial – ultimul și cel mai important pas de testare înainte de a se solicita aprobarea de reglementare – sunt dezvoltate de companiile chineze.
Două sunt de la China National Biotec Group (CNBG), o unitate a gigantului farmaceutic de stat China National Pharmaceutical Group (Sinopharm). Un alt candidat, CoronaVac, a fost dezvoltat deSinovac Biotech, iar cel de-al patrulea a fost dezvoltat în comun de către Institutul de Biotehnologie de la Beijing și compania de vaccinuri CanSino Biologics.
Chinezii fac progrese rapide
Președintele CNBG, Yang Xiaoming, a declarat luna trecută, că vaccinurile sale fac progrese „mai repede decât se aștepta”. Compania a desfășurat studii de fază a 3-a în țări precum Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Peru, Maroc și Argentina, cu un total de 42.000 de participanți.
„Suntem la doar o ultimă milă distanță de eventualul succes”, a declarant Yang Xiaoming, într-o conferință care a avut loc în Wuhan, acolo unde noul coronavirus a apărut în decembrie 2019.
Wu Guizhen, expertul șef în biosiguranță al Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din China, a declarat, luna trecută, la CCTV, că vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea fi disponibile pentru uz public în noiembrie.
„Cred că este foarte probabil ca ei să fie primii care vor anunța dezvoltarea cu succes a unui vaccin”, a spus Yanzhong Huang, specialist în sănătate globală și senior în cadrul The Council on Foreign Relations din Washington.
Foto: EPA
.