Campania de dezinformare, la care ar participa persoane din Rusia, inclusiv oficiali guvernamentali, a fost dezvăluită de publicația Times, vineri.
Potrivit cotidianului britanic, campania include postări cu imagini editate, pe rețelele sociale, care susțin că vaccinul i-ar transforma pe oameni în cimpanzei.
Una dintre imagini arată un cimpanzeu cu o seringă în mână și cu un halat cu inscripția AstraZeneca. Altă imagine îl arată pe premierul Boris Johnson, sub forma creaturii mitologice Big Foot, cu un dosar pe care scrie AstraZeneca.
Se presupune că aceste postări țintesc în special țări precum Brazilia sau India, unde Rusia vrea să își vândă propriul vaccin anti-COVID, dar țările occidentale sunt și ele printre ținte.
Ideea postărilor poate părea ridicolă. Însă în cadrul aceleiași campanii, presa de propagandă a Rusiei prezintă chiar aceste postări ca pe o dovadă a scepticismului publicului cu privire la vaccinul Oxford.
Cel puțin două dintre imaginile postate pe diverse rețele sociale, care vorbesc despre un ”vaccin pentru maimuțe” au fost prezentate la Vesti News, o emisiune politică televizată din Rusia.
”Sincer, este un exemplu de dezinformare meschină”, a declarat ministrul de Externe de la Londra, Dominic Raab, pentru BBC Radio 4.
”Dar este foarte serioasă, deoarece este o tentativă de a întrerupe eforturile depuse pentru dezvoltarea unui vaccin sigur”, a avertizat oficialul.
Știm că Rusia are experiență în folosirea dezinformărilor ca o unealtă de politică externă. Am vorbit despre asta anterior, dar orice încercare de a răspândi minciuni despre COVID și despre vaccin în special când încercă să ne organizăm ca o comunitate internațională pentru a combate o pandemie globală este pur și simplu deplorabilă.
Ministrul de Externe de la Londra, Dominic Raab:
Profesorul Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group, a avertizat la rândul său că orice tentativă de subminare a sănătății publice ”poate fi extrem de periculoasă”.
Vaccinul dezvoltat de Oxford combină o versiune inactivă a unui virus comun care infectează cimpanzeii și o proteină a virusului SARS-CoV-2, pentru a declanșa un răspuns al sistemului imunitar.
Este unul dintre cele 11 vaccinuri aflate în prezent în faza trei de testare, înainte de o eventuală aprobare pentru folosirea la scară largă.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!