Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech pare să fie funcțional împotriva unei mutații-cheie din tulpinile foarte transmisibile depistate în Marea Britanie și Africa de Sud, potrivit unui studiu de laborator derulat de producătorul american.
Cercetarea nu a trecut încă prin etapa evaluării științifice (peer-review).
Studiul, realizat de Pfizer și de cercetătorii de la Universitatea din Texas, a arătat că vaccinul este eficient în neutralizarea virusului care prezintă mutația cunoscută sub numele de N501Y.
Mutația ar putea fi cea responsabilă pentru capacitatea virusului de a se transmite mai rapid. Oamenii de știință se temeau că aceeași mutație, care afectează proteina cu țepi, ar face ca virusul să evite efectul anticorpilor generați de vaccin, a declarat Phil Dormitzer, unul dintre experții Pfizer.
Studiul a fost derulat pe sângele extras de la oamenii care primit vaccinul Pfizer. Rezultatele sale sunt limitate, deoarece nu a verificat toate mutațiile găsite în cele două variante diferite ale virusului.
Dormitzer a precizat că este încurajator că vaccinul pare să fie eficient împotriva mutației N501Y, dar și a altor 15 mutații pe care a fost testat.
„Deci, până acum, am testat 16 mutații diferite și niciuna dintre ele nu a avut un impact semnificativ. Asta este o veste bună”, a spus el. „Asta nu înseamnă că a 17-a mutație nu va avea efect”, a adăugat expertul.
Dormitzer a observat că o altă mutație găsită în tulpina din Africa de Sud, identificată drept E484K, este, de asemenea, îngrijorătoare.
Cercetătorii plănuiesc să deruleze teste similare pentru a vedea dacă vaccinul este eficient în cazul altor mutații ale virusului și speră să aibă mai multe date în următoarele săptămâni.
Experții și-au exprimat în ultimele săptămâni temerile potrivit cărora vaccinurile dezvoltate nu vor avea impact asupra noilor variante ale virusului, în special asupra celei descoperite în Africa de Sud.
Simon Clarke, profesor asociat de microbiologie celulară la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a declarat săptămâna aceasta că în vreme ce ambele tulpini au câteva mutații în comun, varianta din Africa de Sud are un număr de mutații suplimentare, care includ mai multe modificări ale proteinei cu țepi.
Oamenii de știință au sugerat că vaccinul ar putea fi modificat în doar câteva săptămâni pentru a răspunde la noile mutații.
Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Pfizer și BioNTech pentru a achiziționa 300 de milioane de doze adiționale din vaccinul împotriva COVID, a anunțat Comisia Europeană vineri, potrivit Reuters.
Cele 300 de milioane de doze se adaugă celorlalte 300 de milioane de doze care au fost parțial livrate și totalizează astfel în jur de jumătate din întreaga producție a Pfizer pentru anul 2021.