Compania Pfizer a produs deja sute de mii de doze de vaccin anti-COVID la fabrica sa din Puurs, Belgia, care vor fi gata să fie distribuite către destinatari în momentul în care serul, aflat acum în ultima fază de testare, va primi aprobare.
Gigantul farmaceutic speră să producă în total în jur de 100 de milioane de doze anul acesta și aproximativ 1,3 miliarde anul viitor.
”A fost minunat să văd primele doze ieșind pe linia de producție. Faptul că toată munca aceasta s-a transformat într-un produs mi-a adus un zâmbet uriaș pe față”, a spus directorul Pfizer din Marea Britanie, Ben Osborn, pentru Daily Mail.
Pfizer a anunțat zilele trecute că speră să aplice pentru o aprobare de urgență a vaccinului său încă de luna viitoare.
„Presupunând că datele sunt pozitive, Pfizer va solicita autorizaţie de utilizare de urgenţă autorităţilor din Statele Unite, la scurt timp după ce trece etapa de siguranţă, în a treia săptămână a lunii noiembrie”, a declarat Albert Bourla, CEO-ul companiei, într-o scrisoare deschisă postată pe reţelele de socializare.
Pfizer a anunțat că a stabilit cronologia pentru a clarifica orice confuzie cu privire la procesul complex de fabricare a vaccinului. „Pentru a obţine încrederea publicului şi pentru a clarifica o mare confuzie, cred că este esenţial ca publicul să înţeleagă termenele noastre estimate”, a mai spus directorul executiv de la Pfizer.
Vaccinul Pfizer ar putea deveni astfel primul vaccin anti-COVID care primește aprobare, dintr-un pluton de aproximativ 11 produse aflate în prezent în faza a treia de testare, cea mai importantă, care stabilește dacă serul este eficient și sigur.
Speranțe și pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca
Dar vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca este și el aproape de a finaliza această fază, care presupune testarea serului pe zeci de mii de persoane din diferite grupuri de vârstă.
Unul dintre înalții responsabili medicali din Marea Britanie, Jonathan Van-Tam, a declarat zilele trecute în fața parlamentarilor că acest vaccin ar putea fi gata de administrare pentru grupurile cele mai vulnerabile înainte de 31 decembrie.
”Nu suntem la ani lumină de acest moment. Nu este deloc nerealist să sugerăm că am putea distribui vaccinul curând după Crăciun. Asta ar avea un impact semnificativ asupra internărilor în spital și a deceselor”, a spus el, potrivit publicației The Times.
Un parlamentar care a luat parte la discuția cu Van-Tam a precizat că acesta a semnalat posibila finalizare a fazei a treia de testare luna viitoare.
Orban: „Va exista o prioritizare”
Primele doze de vaccin care vor sosi în România vor veni chiar de la AstraZeneca, compania cu care Comisia Europeană a semnat un acord de achiziție a 300 de milioane de unități.
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat în septembrie că din prima tranșă de 30 de milioane care vor fi livrate inițial către UE, România va primi 1.290.000 de doze.
Cum vaccinul presupune administrarea în două doze, asta înseamnă că numărul de beneficiari va fi de aproximativ 645.000.
Premierul Ludovic Orban a declarat joi că atunci când va ajunge în România vaccinul anti-COVID, persoanele din categoriile vulnerabile vor fi imunizate primele şi, probabil, gratis, în condițiile în care nu toată populația va putea fi imunizată de la început,
„Am adoptat un memorandum la nivel european, există o înţelegere clară, când se va produce vaccinul, în funcţie de cantităţile care se produc, ele se vor distribui către ţările membre în funcţie de populaţia din fiecare ţară. Evident, şi noi vom face vaccinarea fără niciun fel de problemă.
Va fi o eşalonare care va fi făcută în funcţie de categoriile de risc, normal, pentru că nu vom avea vaccin pentru toţi de la început. Mai mult ca sigur gratis va fi acest vaccin pentru categoriile vulnerabile. Va exista prioritizare, care e stabilită de specialiştii din domeniul sănătăţii”, a spus Orban la Digi 24.