Când Vladimir Putin a anunțat marți că Rusia este prima țară care aprobat deja un vaccin pentru coronavirus – fără să ofere dovezi ale unei testări pe scară largă – experții medicali și-au arătat îngrijorarea.
Vaccinul ar putea foarte bine să funcționeze, dar eficiența și siguranța lui nu au fost încă testate așa cum trebuie, au avertizat cercetătorii americani.
”Cred că e înfricoșător. E foarte riscant”, spune pentru New York Times Daniel Salmon, directorul Institutului pentru Siguranța Vaccinurilor la Universitatea John Hopkins.
Salmon și alți experți cred că Rusia face un pas periculos, înaintea fazei 3 de testare, care determină dacă un vaccin funcționează mai bine decât un placebo și dacă nu provoacă rău persoanelor cărora le este administrat.
Spre deosebire de medicamentele experimentale oferite bolnavilor, vaccinurile au menirea de a fi administrate către părți mari de populația sănătoasă. Deci trebuie să fie foarte sigure. Dacă sute de milioane primesc acest vaccin, chiar și un efect advers care se manifestă rar ar putea afecta mii de persoane.
De aceea, de-a lungul timpului, cercetătorii au dezvoltat metode tot mai sigure de testare a vaccinurilor pentru siguranță și eficiență.
Trei faze de testare
Testarea începe de obicei pe animale, șoareci sau maimuțe, pentru evaluarea unor prime reacții. Dacă studiile pe animale decurg bine, cercetătorii folosesc apoi câteva zeci de voluntari pentru faza 1 a testării.
Medicii îi țin pe voluntari sub observație, pentru a se asigura că aceștia nu au reacții negative imediate și pentru a vedea dacă dezvoltă anticorpi în fața patogenului.
Uneori se întâmplă ca voluntarii să simtă dureri musculare sau chiar o febră ușoară, dar aceste simptome nu țin de obicei prea mult.
Dacă faza 1 a testării nu întâmpină probleme serioase, atunci cercetătorii trec la faza 2, în care folosesc câteva sute de voluntari și fac observații mai detaliate.
Primele teste clinice pentru vaccinurile COVID au început în martie, iar acum există cel puțin 29 de astfel de teste în desfășurare și multe altele care urmează să înceapă.
Companii precum AstraZeneca, Moderna, Novavax și Pfizer au avut rezultate încurajatoare. Până acum, voluntarii au avut doar simptome moderate și nu au dezvoltat reacții adverse.
Cel mai important, voluntarii au dezvoltat anticorpi la coronavirus, în unele cazuri mai mulți decât cei produși de oamenii care s-au vindecat în urma infectării.
Dar în ciuda acestor rezultate promițătoare, faza 3 a testării poate să eșueze.
Momentul anunțului înseamnă că ”este foarte puțin probabil ca Rusia să aibă suficiente date despre eficiența produsului”, spune Natalie Dean, biostatisticiană și expertă în boli infecțioase la Universitatea Florida.
Dean avertizează că chiar și unele vacinuri care au produs rezultate promițătoare în primele faze de testare au eșuat în ultima fază.
În această fază, cercetătorii administrează vaccinul, sau un placebo, unui număr foarte mare de oameni – mii sau zeci de mii, și observă dacă aceștia se infectează sau nu.
”Apoi aștepți să vezi, se îmbolnăvesc sau nu? Mor sau nu? Dacă un vacin este eficient, atunci mai puțini voluntari vaccinați se vor infecta, comparativ cu cei care au primit un placebo”, spune Steven Black, un expert în vaccinuri.
Dar Rusia nu a parcurs încă această fază. Oficialii au anunțat totuși că producția va începe peste două săptămâni și că vaccinul va fi administrat mai întâi cadrelor medicale și profesorilor, înainte de a ajunge la poulația largă.
Lipsă de informații
În iunie, Institutul de Cercetare în Epidemiologie și Microbilogie Gamaleya a înregistrat o campanie de testare care combina fazele 1 și 2. Cercetătorii plănuiau să testeze vaccinul pe 38 de voluntari.
Vaccinul este produs dintr-un adenovirus – un virus inofensiv, căruia îi este adăugată o genă a noului coronavirus, un procedeu similar cu cel folosit de AstraZeneca și Johnson & Johnson pentru produsele lor.
Tehnologia este încă una relativ nouă: primul vaccin pe bază de adenovirus a fost aprobat pentru Ebola în luna iunie.
De atunci, oficialii ruși spun că vor ajunge în faza de producție foarte repede, lucru pe care Vladimir Putin l-a și anunțat marți.
Nu doar că vaccinul nu a ajuns la faza 3 de testare, dar, spun cercetătorii occidentali, Rusia nu a publicat nici rezultatele din fazele 1 și 2.
”Asta este mai mult decât prostie”, spune John Moore, un virusolog la Colegiul Medical Weill Cornell din New York.
”Putin nu are un vaccin, doar face o declarație politică”, adaugă el.
Tot marți, institutul de cercetare din Rusia a anunțat că faza 3 a studiului va începe azi și va implica peste 2.000 de oameni din Rusia, dar și din Emiratele Unite Arabe, Arabia Saudită, Brazilia și Mexic.
Iarăși o problemă. Toate testele care se derulează acum în întreaga lume în faza 3 implică un număr de voluntari de aproximativ 10 ori mai mare – în jur de 30.000 de oameni.
O chestiune de încredere
O reacție politică a venit miercuri din Germania și s-a alăturat celor emise de experți.
”Poate fi foarte periculos să începi vaccinarea a milioane, dacă nu miliarde de persoane de oameni prea devreme, deoarece ar putea ucide așteptările populației cu privire la vaccinare, dacă ceva nu merge bine, așa că sunt foarte sceptic cu privire la ce se întâmplă în Rusia”, a declarat ministrul german al sănătății, Jens Spahn, potrivit Reuters.
Aici nu este vorba despre cine este primul, ci despre nevoia de a avea un vaccin eficient, testat, și prin urmare sigur.
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn:
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) primise deja cu precauție anunțul Rusiei.
”Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.
”Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat el.
Tot miercuri, pe această temă s-a pronunțat și doctorul Anthony Fauci, expertul de top al Casei Albe pe tema epidemiei COVID.
”Sper că Rusia a dovedit definitiv că vaccinul este sigur și eficient”, a spus acesta, după anunțul lui Vladimir Putin.
”Dar am îndoieli serioase că au făcut asta”, a adăugat el.
O victorie de care Putin are nevoie
Anunțul lui Putin, care a precizat că vaccinul a fost testat inclusiv pe una dintre fiice sale, a fost interpretat de comentatori ca o declarație de victorie, de care liderul de la Kremlin are nevoie în acest moment.
”Să fim foarte direcți: Putin are nevoie de o victorie pe plan intern”, spune J. Stephen Morrison, vicepreședinte al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale pentru CNBC.
”A greșit gestionarea epidemiei în Rusia, a pierdut încrederea publicului, economia are probleme, nu-și poate acoperi promisiunile privind derularea marilor proiecte de infrastructură publică”, explică expertul.
La Moscova, oficialii ruși au acuzat însă un război informațional dus împotriva Rusiei și a reușitei sale.
Ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, a subliniat că acuzațiile privind nesiguranța vaccinului nu au temei și sunt alimentate de invidia competitorilor, potrivit Interfax.
Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran care a finanțat producția vaccinului numit ”Sputnik V”, a spus la rândul său că declarațiile critice din SUA sunt subiective.
El a admis în același timp că observațiile privind lipsa datelor sunt corecte.
”De acord că nu a fost publicat nimic detaliat, abia trimitem niște informații unora dintre parteneri azi despre rezultatele primelor faze de testare, iar datele vor fi publicate în august”, a asigurat el.