Noi date oferite de unul dintre principalii furnizori de servicii de sănătate din Israel, Maccabi, arată că vaccinarea are un efect vizibil asupra populației, scrie publicație The Jerusalem Post.

Potrivit unei statistici anunțate joi, doar 254 de persoane din 416.900 s-au infectat, la o săptămână după a doua doză a vaccinului Pfizer/BioNTech.

Mai mult, dintre cei infectați, majoritatea au avut simptome ușoare și doar patru au fost spitalizați, niciunul dintre ei în stare gravă.

În aceeași perioadă, în jur de 12.944 de noi cazuri de infectare au apărut într-un grup de control de 778.000 de oameni, care nu au fost vaccinați.

O comparație între cele două grupuri sugerează că vaccinul are o eficiență de 91%, la șapte zile sau mai mult după ce a doua doză este administrată.

Din analiza cazurilor de infectare apărute în grupul persoanelor vaccinate, a reieșit totodată că imunitatea crește cu fiecare zi.

Dintre cele 254 de cazuri de infectare, 76 au apărut după șapte zile, 44 în a opta zi, 24 în a noua zi. Între ziua 22 și ziua 24, când perioada de testare s-a încheiat, nimeni nu s-a infectat.

„Vaccinările funcționează”

Mai bine de o treime din populația de 9,3 milioane de persoane a Israelului a primit până acum prima doză de vaccin, iar 1,9 milioane au primit și doza a doua.

Autoritățile speră că întreaga populație adultă ar putea fi imunizată până la sfârșitul lui martie.

Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat tot joi câteva rezultate generale, pentru întreaga țară, mai puțin impresionante decât cele ale Maccabi.

Potrivit lui Netanyahu, printre oamenii de peste 60 de ani vaccinați, cazurile serioase de spitalizare au scăzut cu 26%, iar infectările confirmate au scăzut cu 45% în ultimele 16 zile.

„Acesta este un rezultat direct al vaccinărilor. Vaccinurile funcționează”, a spus premierul.

Peste 6.000 de noi cazuri de infectare pe zi

Dar alți indicatori ai pandemiei, cum ar fi decesele și cazurile noi de infectare în populația generală, rămân încă ridicați.

Experții cred că de vină sunt parțial noile variante ale virusului, care se răspândesc rapid, dar și întârzierea de aproximativ o lună, necesară pentru concretizarea efectelor vaccinului.

Israelul a anunțat în ultimele zile în jur de 6.000-7.000 de noi cazuri de infectare în fiecare zi, foarte mult pentru o țară cu aproximativ nouă milioane de locuitori. Aproape 5.000 de oameni au murit, un sfert dintre ei doar în luna ianuarie.

Israelul, scrie Associated Press, are o serie de avantaje, care sugerează că succesul campaniei de vaccinare nu va putea fi duplicat în alte țări.

Numărul noilor cazuri zilnice de infectare este încă mare în Israel Sursa: Worldometers

Țara este relativ mică, are un sistem sanitar centralizat și digitalizat, cu doar patru mari servicii de sănătate. Iar premierul Benjamin Netanyahu a făcut din campania de imunizare strategia principală în vederea alegerilor din martie.

Dar chiar și cu aceste semne de succes, este tot mai clar că întoarcerea la normalitate nu se va întâmpla peste noapte.

Un sfert din numărul deceselor COVID din Israel au avut loc în ianuarie Sursa: Worldometers

Redeschiderea țării va depinde de mulți factori, inclusiv de eforturile de a stopa răspândirea noilor variante mai contagioase ale virusului și de felul în care populația respectă măsurile de prevenire a transmiterii virusului.

Mulți israelieni au fost șocați săptămâna aceasta de scenele de la înmormântările a doi rabini, unde participanții s-au îngrămădit în număr mare, în general fără măști.

În plus, unele părți ale populației, inclusiv arabii, ultra-ortodocșii și adulții tineri au arătat o reticență cu privire la acceptarea vaccinului, care ar putea bloca eforturile de obținere a imunității de grup.

„Vaccinările sunt importante, dar nu vor rezolva toate problemele”

Experții au recomandat o deschidere graduală a țării, în funcție de rata de infectare. Dar politicienii vor fi cei care vor lua decizia finală.

Deocamdată, zilele următoare ar putea fi anunțate primele decizii pentru relaxarea celui de-al treilea lockdown, acum în vigoare.

Doctorul Nadav Davidovitch, membru al corpului de experți care consiliază guvernul, spune că elevii de vârste mici, împreună cu elevii de liceu vaccinați ar putea să se întoarcă la școală în prima fază, alături de profesorii care au fost, la rândul lor, imunizați.

Restaurantele s-ar putea deschide doar pentru comenzi pentru început, urmate după o perioadă de mall-uri și de evenimentele culturale, la care vor putea participa însă doar persoanele vaccinate.

„Vor fi măsuri graduale în următoarele luni”, spune doctorul Nadav Davidovitch, care este director al școlii de sănătate publică de la Ben-Gurion University.

„Vaccinările sunt foarte importante, dar nu ne vor rezolva toate problemele”, adaugă acesta.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News