Printre centrele de vaccinare din spitale, unde medicii au mers degeaba, sunt cele de la Spitalul Fundeni, Spitalul Pantelimon și alte unități sanitare, susțin doctorii care s-au prezentat degeaba acolo, în ultima zi a anului.
E nevoie de autorizație de la DSP?
Spitalele nu fac, în mod curent, vaccinare. Unele, care au secții de neonatologie, vaccinează copii, ”dar e nevoie de autorizație specială în cazul vaccinului anti-Covid, pentru că se organizează practic o nouă entitate cu această sarcină medicală în spital. Avizul este logic și legal”, a explicat un medic de la unul dintre spitalele care au cerut autorizare din partea DSP.
Plus că, după ce personalul medical va fi imunizat, o parte dintre aceste centre de vaccinare vor fi folosite și pentru populație, deci e firesc ca DSP să se asigure că funcționează în bune condiții.
Medic:
Procesul legal de eliberare a autorizației sanitare pentru centrele de vaccinare a fost reglementat acum trei săptămâni, prin norme conținute de ordinul ministrului sănătății, la acea vreme Nelu Tătaru.
”Da, DSP-urile au spus că e nevoie de norme noi și ne-am asigurat că le au”, a confirmat pentru Libertatea generalul Ionel Oprea, coordonatorul DSP București. Și în interpretarea lui, expresia ”spații autorizate” din norme înseamnă că au nevoie de autorizarea DSP inclusiv spațiile din spitale.
Mai departe însă, au început desincronizările, explică mai multe surse, atât din DSP, cât și din spitale.
- Unele spitale au făcut centrele și le-au dat drumul fără să mai aștepte avizul de la DSP.
- Altele, precum Fundeni sau Sf. Pantelimon, au arătat spre normele ministrului și au spus că e nevoie de autorizare. ”Nu de dragul birocrației, dar trebuie să respectăm legea”, a spus unul dintre oamenii din spitalele care au așteptat DSP. Care n-a venit.
„Fiolele sunt fizic prezente, dar nu se pot administra”
”Împreună cu mai mulți colegi, ne-am programat prin sistemul pus la dispoziție de STS pentru vaccinare COVID, am primit confirmare pentru data de 31, dimineața, la diverse unități sanitare de stat”, a povestit un medic oncolog.
”În momentul în care am ajuns la unitățile sanitare, deși fiolele sunt fizic prezente, dozele nu se pot administra, pentru că DSP-ul nu a emis aviz pentru punctele de administrare și nimeni nu știe să ne spună când va fi emis acest aviz. Telefonic, DSP București nu știe nimic. Sunt foarte mulți colegi în această situație, în numeroase centrelor din București”, a povestit el pentru Libertatea.
”Ne-am reprogramat și am reușit să primim o nouă dată: pe 5 ianuarie”, a spus doctorul.
Oana Nicolescu, șefa DSP: „Nu este necesar un aviz”
Șefa DSP București, Oana Nicolescu, a declarat pentru Libertatea că un astfel de aviz nu este necesar din partea instituției pe care o conduce, fiindcă “nu se modifică structura și funcționalitatea spitalului.”
“Pot să vă spun că, în etapa de vaccinare actuală, la nivelul celor 28 de centre, nu este necesar un aviz din partea DSP București, pentru că nu modificăm structura și funcționalitatea spitalelor. În etapa următoare, în care se vor crea centre în afara spitalelor, va fi nevoie și de aprobarea noastră”, a motivat Nicolescu.
Oana Nicolescu a negat că știe ceva despre centrele care nu au funcționat în spitale, dar Libertatea a obținut o confirmare din interiorul DSP că ”anumite spitale, mai cu moț, nu au vaccinat încă în centrele lor, ținându-le închise, pentru că cer autorizare”.
Spitalele insistă că ”e vorbă de lege, nu de moft”.
Pe 1 ianuarie, Comitetul care se ocupă de vaccinarea împotriva COVID-19 a emis un comunicat în care se vorbește, în termeni vagi-birocratici, despre: ”o eventuală amânare, fără motive medicale, a persoanelor care s-au programat, deci care și-au exprimat clar intenția de vaccinare și au făcut un efort considerabil în acest sens, reprezintă o abordare care necesită remediere imediată”.
Integral, fraza sună astfel.
“Precizăm că, din punctul de vedere al CNCAV, o eventuală amânare, fără motive medicale, a persoanelor care s-au programat, deci care și-au exprimat clar intenția de vaccinare și au făcut un efort considerabil în acest sens, reprezintă o abordare care necesită remediere imediată, potrivit atribuțiilor și responsabilităților fiecărei instituții implicate”, se spune în comunicat Comitetului național privind vaccinarea.
Contactată de Libertatea, colonelul Alina Moisoi, șef serviciu informații publice la IGSU și unul dintre responsabilii de comunicare din cadrul Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea, ne-a declarat că, din discuțiile avute în interiorul comitetului, s-a stabilit că spitalele nu necesită avize DSP pentru a vaccina populația. Și că nu cunoaște situația centrelor închise din spitale.
Întrebată la ce s-a referit atunci comunicatul din 1 ianuarie cu ”persoanele care s-au programat”, dar nu s-au putut vaccina, Moisoi a spus că era vorba despre persoanele care, din cauze medicale, nu au fost eligibile pentru imunizare. Cu toate astea, comunicatul vorbește clar despre „o eventuală amânare, fără motive medicale”.
Libertatea a încercat să discute situația centrelor care n-au funcționat în spitale cu ministrul sănătății Vlad Voiculescu și cu coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, colonelul dr. Valeriu Gheorghiță, dar aceștia nu au răspuns.
UPDATE: Doctorul Valeriu Gheorghiță a revenit cu un telefon și a spus că știe despre centrele care n-au funcționat, dar a spus că nu e nevoie de avizul DSP și că ”de luni 90% dintre centre vor funcționa, în toate județele”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro