Originară din Polonia, Marta Pacholczak locuiește la Roma de 25 de ani. De mulți ani, însă, ea a rămas fără adăpost. Nu este înregistrată la serviciul național de sănătate din Italia și, fără o reședință oficială sau un număr de securitate socială, nu a avut acces la campania națională de vaccinare împotriva noului coronavirus, relatează sursa citată.
În weekend, ea a fost una dintre cele aproape 900 de persoane care au participat la evenimentul „Open Night” organizat de autoritățile sanitare din Lazio, regiune care include și Roma.
„Nu pot face nimic fără vaccin. Nu pot lucra sau călători în acest moment”, a spus ea.
Marta are 65 de ani. Duminică dimineață, ea își strângea bonul de ordine în mână – nr. 850 -, ridicându-și din când în când capul pentru a auzi mai bine pe la ce număr a ajuns rândul.
Jazz peste noapte, mic dejun gratis dimineața, pentru cei vaccinați
Evenimentul, organizat la Spitalul Santo Spirito de lângă Vatican, a vizat „persoanele aflate la marginea societății, cele mai fragile”, după cum a declarat Angelo Tanese, directorul ASL Roma 1, cea mai mare unitate sanitară din regiune.
Pentru a atrage oamenii la vaccinare, un pianist a cântat jazz de-a lungul nopții dedicate vaccinării persoanelor fără adăpost, în timp ce duminică dimineață, după imunizare, au fost oferite gratuit celor imunizați espresso și cornetti – croissant italian.
Medicii și asistenții au administrat vaccinul Johnson & Johnson persoanelor fără adăpost și migranților fără acte, dar și studenților străini și străinilor care lucrează legal în Roma, însă nu sunt înregistrați la serviciul național de sănătate.
Vaccinul Johnson & Johnson, care necesită o singură doză – spre deosebire de AstraZeneca, Moderna și Pfizer-BioNTech, care se administrează în două doze -, este util pentru imunizarea persoanelor mai greu accesibile sau care este posibil să nu revină pentru a doua doză.
Potrivit directorului Angelo Tanese, circa 80% dintre oamenii care s-au prezentat la clinica Santo Spirito erau migranți fără acte.
Peste 700.000 de persoane, neînregistrate în sistemul de sănătate
Gianfranco Costanzo, directorul sanitar al Institutului Național pentru Sănătate, Migrație și Sărăcie, estimează că există cel puțin 700.000 de persoane în Italia care nu sunt înregistrate la serviciul național de sănătate, administrat de guvernele regionale.
„Este o cifră importantă, mai ales în caz de pandemie. Dar este, de asemenea, o chestiune de drepturi, deoarece serviciul nostru se asigură că toate lumea are dreptul să se vaccineze, indiferent dacă este sau nu înscrisă în sistem”, a spus el.
Având în vedere că numărul cazurilor de coronavirus este în creștere la nivel mondial, din cauza noilor tulpini, este esențial să fie vaccinate cât mai multe persoane într-un timp cât mai scurt, mai spune Costanzo. Unele dintre regiuni au rămas însă în urmă.
Antonio Mumolo, președintele „Avvocato di Strada” – o asociație care asistă persoanele fără adăpost, a declarat: „Astăzi există Covid, dar ieri exista tuberculoză. Bolile infecțioase au existat dintotdeauna. Dacă oamenii nu sunt îngrijiți, sănătatea publică este în pericol”.
„Este momentul să începem cu cei mai vulnerabili”
ASL Roma 1, care a organizat compania de vaccinare la Spitalul Santo Spirito, lucrează cu organizații de voluntariat pentru a crește rata de imunizare în rândul grupurilor marginalizate. Acestea vizitează inclusiv comunitățile de romi și oferă persoanelor fără adăpost vaccinuri. Două centre care deservesc persoanele fără adăpost se vor deschide în această săptămână.
Am simțit responsabilitatea că o parte a comunității nu a fost vaccinată. Acum este momentul să începem cu cei mai vulnerabili”.
Dr. Paolo Parente:
Peste 20 de milioane de persoane, vaccinate complet în Italia
Până duminică, aproape 20 de milioane de oameni din Italia fuseseră complet vaccinați, ceea ce înseamnă circa 32% din populația totală.
Evenimentul „Open Night” a fost popularizat pe rețelele de socializare. Mulți participanți au spus că au auzit despre inițiativă prin cunoștințe sau asociațiile de voluntari, așa cum s-a întâmplat cu Marta Pacholczak, care a găsit cazare la un prieten generos. În cele din urmă, ea nu s-a vaccinat din cauză că are o afecțiune cardiacă. Personalul medical a decis că un alt vaccin ar fi mai bun pentru ea și a pus-o pe o listă de așteptare.
Directorul spitalului, Angelo Tanese, care a stat în picioare mai mult de 24 de ore, a declarat că unitatea sa va repeta cu siguranță această inițiativă.
„Numai că nu noaptea”, a râs el. „Este un pic cam obositor”.
FOTO: EPA