Prin decizia de miercuri a FDA, zeci de milioane de americani devin acum eligibili pentru a primi a treia doză de vaccin anti-COVID.

Concret, doza suplimentară de vaccin Pfizer poate fi administrată în cazul următoarelor categorii de americani care au fost imunizați în urmă cu cel puțin o jumătate de an:

  • persoane cu vârsta de 65 de ani și peste;
  • persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani cu risc crescut de a dezvolta forme severe ale COVID-19;
  • persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani care, prin activitatea profesională, sunt expuse frecvent la infectarea cu SARS-CoV-2 și prezintă un risc ridicat de complicații grave ale COVID-19.

Deocamdată, decizia se aplică doar americanilor care au fost vaccinați cu serul Pfizer/BioNTech. Milioane de americani vaccinați cu Moderna și Johnson & Johnson vor trebui să aștepte în continuare aprobarea suplimentară a rapelului.

Administrarea ”dozei booster” necesită și aprobarea Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Potrivit presei americane, este de așteptat ca reprezentanții CDC să susțină această măsură.

Decizia va include recomandări cu privire la persoanele care sunt considerate ca fiind cu risc ridicat de îmbolnăvire și angajații din prima linie sunt eligibili.

Reprezentanții FDA consideră că pe această listă ar trebui să figureze „lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii, personalul din centrele de îngrijire de zi, lucrătorii din alimentație și cei din centrele pentru persoane fără adăpost sau din închisori”, a declarat comisarul FDA Janet Woodcock.

În ce state se mai adimistrează a treia doză de vaccin anti-COVID

Până acum, Marea Britanie a anunțat administarea unei a treia doză de vaccin anti-COVID persoanelor de peste 50 de ani și celor din categoriile vulnerabile. Și state precum Germania, Franța și Cehia au anunțat măsuri similare.

În România, vaccinarea cu doza trei va începe în 28 septembrie. Sunt eligibili toți cei care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager. Administrarea celei de-a treia doze este recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe, persoanelor din centrele medico-sociale și persoanelor cu risc mare de expunere, cum este personal medico-social și cel din învățământ.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut națiunilor mai bogate să renunțe la administrarea unor doze suplimetare de vaccin până la creșterea ratelor de vaccinare în țările mai puțin dezvoltate.

Există țări cu o acoperire vaccinală mai mică de 2%, majoritatea din Africa, care nici măcar nu primesc prima și a doua doză. Și să începi cu boostere, mai ales să le dai populațiilor sănătoase, nu este chiar corect.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus:

 
 

Urmărește-ne pe Google News