“Acordul Cadru încheiat de Ministerul Sănătății cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare”, a precizat instituția, într-un comunicat.

”De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin”, a completat ministerul.

Campania începe cu vaccinarea fetelor între 11 și 14 ani

Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

“Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense.

Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică.

Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.

Anual, 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin

Potrivit siteului 360medical.ro, România era până acum singura ţară din Uniunea Europeană care nu aloca bani pentru vaccinarea anti-HPV.

Vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare din România, la categoria “grupuri populaționale la risc”, însă nu era decontată.

În timp ce România face acum primii pași spre realizarea unui program de vaccinare anti-HPV, Marea Britanie a început din luna septembrie vaccinarea anti-HPV a băieților, estimând că va preveni peste 100.000 de cazuri de cancer în următoarele patru decenii prin intermediul programului său finanțat din fonduri publice.

În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, înregistrându-se anual peste 1.900 de decese cauzate de această boală.

 
 

Urmărește-ne pe Google News