Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie a început în luna aprilie în județul Timiș într-un proiect-pilot. În proiect s-au înscris 50 de medici de familie din oraș și din zona metropolitană, care au primit, în total, 5.000 de doze de vaccin, adică 100 de doze de fiecare, pentru inocularea inițială și rapel.
Însă vaccinarea în cabinetele medicilor de familie din țară va începe în luna mai.
„Din 4 mai va începe. Am zis să îi lăsăm pe medicii de familie să se organizeze, să aibă o perioadă de pregătire, trebuie să-și asigure fluxul conform instrucțiunilor transmise în acest sens”, au transmis reprezentanții CNCAV pentru ziarul Libertatea.
Dozele de vaccin vor ajunge în cabinetele medicilor de familie prin intermediul DSP-urilor.
„Se întocmesc la nivelul operatorului economic, inclusiv alocarea dozelor. În funcție de câți sunt înscriși, medicii comunică necesarul, iar DSP-ul livrează”, au mai explicat reprezentanții CNCAV.
În cabinetele medicilor de familie pot fi folosite doar vaccinuri care pot fi ținute la temperatura din frigider, astfel că vaccinul folosit este cel de la AstraZeneca.
Inițial, autoritățile au anunțat că va fi folosit și serul de la compania americană Johnson & Johnson, însă Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că își va da abia marţi avizul cu privire la acest ser, a cărui utilizare a fost suspendată recent în Statele Unite şi în Europa din cauza apariției unor cazuri rare de formare de cheaguri sangvine după administrarea acestui ser.
60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns miercuri dimineață în România, însă sunt stocate momentan în depozit, în condiții optime, până la decizia care va fi anunțată de EMA, au mai precizat reprezentanții CNCAV.
Ce trebuie să facă pacienții pentru a se vaccina în cabinetele medicilor de familie
Oamenii care vor să se vaccineze în cabinetele medicilor de familie nu trebuie să se mai înscrie în platformă, ci doar să anunțe medicul. De asemenea, aceștia trebuie să le raporteze medicilor dacă au reacții adverse.
În urma imunizării, oamenii vor primi la cabinet și adeverința de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei de vaccinare, a transmis că odată cu acest demers se estimează ca numărul persoanelor imunizate să crească.
Autoritățile au anunțat că se vor axa și pe informarea persoanelor din mediul rural pentru a crește gradul de vaccinare.
„Am pregătit întâlniri cu autoritățile locale în care să explicăm necesitatea vaccinării, iar oamenii să aibă toate informațiile despre acest demers. Am gândit centrele mobile pentru a asigura vaccinarea în mediul rural. Ele vor fi amplasate în așa fel încât oamenii nu să parcurgă distanțe mari până la centre”, au mai precizat cei de la CNCAV.
De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent s-au vaccinat
2.578.713 persoane.