Autorităţile britanice au estimat că acest virus se va manifesta extrem de agresiv, însă până în prezent starea de sănătate precară pe care o induce seamănă mai mult cu o răceală severă. Decizia de a vaccina toată populaţia Marii Britanii pare astfel uşor bulversantă, ţinând cont de faptul că ţara nu se confruntă cu o epidemie.
Potrivit site-ului times.co.uk, vaccinarea populaţiei britanice ar putea fi o eroare de neimaginat după ce s-a aflat că însăşi testele privind eficienţa şi efectele adverse ale vaccinului nu au fost finalizate. Jurnaliştii britanici au dat drept exemplu şi o epidemie de gripă porcină din 1976 în Statele Unite şi care a dus la demararea unui program naţional de vaccinare. Atunci programul a fost oprit imediat, de îndată ce s-a observat că provoca paralizia unor părţi ale corpului.
În prezent, Statele Unite caută voluntari pentru a fi testaţi cu anticorpi A/H1N1, iar Marea Britanie încearcă să impună planul său naţional de vaccinare şi la nivelul Uniunii Europene. La nivel mondial, numărul deceselor cauzate din cauza gripei porcine este de peste 700. Cu toate că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că virusul se extinde cu o viteză fără precedent, a decis să nu mai furnizeze date privind situaţia numărului de îmbolnăviri şi decese.