Grupul de medici și asistenți era în vizorul procurorilor nemțeni încă din noiembrie 2021, când a fost deschis primul dosar penal. Diverse informații indicau că unele cabinete din județul Neamț erau cunoscute în rândul „persoanelor cu opinii antivaccinare” ca fiind locuri unde s-ar putea obține „certificate fără efectuarea propriu-zisă a actului medical”. 

Procurorii au deschis urmărirea penală pornind de la informația că asistenții medicali, care funcționau pe post de intermediari, încasau de la persoanele interesate între 50 și 100 de euro, după cum se arată în motivarea instanței. În urma cercetărilor, polițiștii au arătat că, în august, cei care voiau să se vaccineze „la chiuvetă” plăteau și 250 de euro, iar ulterior prețul a mai scăzut, la 120 de euro pentru un certificat verde. O parte din această sumă era oprită de asistenți, restul, minimum 100 de euro, ajungea la medici.

În rețea se folosea vaccinul produs de compania Johnson & Johnson.

Toată comunicarea se făcea pe WhatsApp

Rețeaua a fost identificată în preajma Crăciunului, când un denunțător care a devenit martor în dosar le-a explicat procurorilor cum funcționa toată operațiunea. 

Potrivit procurorilor, acesta oferise 240 de euro pentru cele două certificate, de care a spus că are nevoie pentru doi prieteni, iar intermediarii i-au dat asigurări că se rezolvă „deoarece medicul în cauză eliberase doar în acea zi 400 de astfel de certificate de vaccinare fictive și nimeni nu poate dovedi nimic”, după cum se arată în motivare. 

Asistenții medicali și diverșii intermediari solicitau sume de la diferite persoane, apoi luau legătura cu cei trei medici care, fie din centrele de vaccinare, inițial, fie de la cabinetele lor, ulterior, accesau platforma Registrului Electronic Național al Vaccinărilor. 

Foloseau WhatsApp, bazându-se pe faptul că mesajele transmise pe această rețea sunt criptate. Trimiteau copia după actul de identitate a „clienților”, iar medicii le eliberau acestora adeverința de vaccinare și certificatul verde. 

Potențialii vaccinați nu călcau în cabinetul medicilor, lăsau banii doar asistenților, iar medicii nu ajungeau să îi întâlnească față în față. Totul ar fi început în august 2021, spun procurorii în documentele înaintate instanței, iar operațiunea se presupune că este și acum în derulare. 

Toți cei implicați în operațiune riscă acum închisoarea de la 2 la 7 ani. 

Surse judiciare spun că medicii nu ar fi știut de amploarea rețelei

În cercetarea lor, procurorii au depistat faptul că totul a pornit de la un grup de asistenți medicali care lucrează la un centru pentru persoane cu dizabilități din județul Neamț. Aceștia s-au înscris să desfășoare activitate de vaccinare la mai multe centre din Piatra Neamț. Acestui grup i s-ar fi alăturat și Aida Zabulic, asistentă medicală fără loc de muncă la momentul respectiv, care este menționată cel mai des dintre toți suspecții de către procurori în referatul de arestare și de judecători în motivarea deciziei de arestare preventivă. 

Surse juridice au explicat pentru Libertatea că, deși rețeaua funcționa ca un grup infracțional organizat, înființarea unui astfel de grup nu este unul dintre capetele de acuzare pentru cei trei medici și doi intermediari. Tocmai pentru că, explică sursele noastre, intermediarii ar fi fost cei care făceau promisiunile de rigoare, propuneau sumele de plată pentru certificatele verzi și realizau apoi legătura cu medicii care introduceau datele în RENV. Practic, medicii, dacă știau unul de existența celuilalt, nu știau de amploarea operațiunii. 

Medicii au emis certificate false de vaccinare „din milă”

Aduși în fața judecătorilor, medicii au recunoscut faptele doar parțial. Conform motivării instanței, aceștia au admis că au introdus date în RENV ale persoanelor care nu au fost vaccinate în cabinete sau în centre de vaccinare. Medicii însă spun că au făcut asta „din milă” și că nu au perceput niciun ban în acest sens, nici direct, nici prin intermediari. 

Magistrații însă nu le-au dat dreptate, invocând vastul probatoriul înaintat de procurori.  

„Deși declarativ toți inculpații recunosc comiterea infracțiunilor, din declarațiile acestora reiese însă că este vorba despre o recunoaștere formală, legată strict și nuanțat de situația certificatelor de vaccinare eliberate. Fiecare dintre inculpați susține că eliberarea acestor certificate a fost o situație singulară, determinată fie de lipsuri materiale, fie din milă sau dorința de a ajuta dezinteresat diferite persoane, fiind negată primirea vreunei sume de bani”, susțin magistrații în motivare. 

În ședința de pe 13 ianuarie s-a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor trei medici implicați, doi din județul Neamț, unul din județul Iași, cât și a celor două persoane identificate ca fiind intermediare, una dintre ele fiind asistentă medicală.

Dragoș Achir, intermediar, este acuzat de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită şi complicitate la fals informatic. 

Aida Zabulic, asistentă medicală din Neamț, este acuzată de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită și complicitate la fals informatic. 

Adina Alungulesei, medic de familie din comuna Țibucani, județul Neamț, este acuzată de luare de mită și fals informatic. 

Cristina Macovei, medic de familie din comuna Tașca, județul Neamț, este acuzată de luare de mită și fals informatic. 

Daniela Bejan, medic de familie din comuna Ciohorăni, județul Iași, este acuzată de luare de mită și fals informatic.

Decizia Tribunalului Neamț nu este definitivă, toți cei cinci suspecți contestând arestarea, pronunțarea urmând a fi făcută de către magistrații Curții de Apel din Bacău. 

Urmărește-ne pe Google News