Eficient în proporție de aproape 95%, la fel ca ”fratele” său produs de Pfizer/BioNTech, vaccinul anti-Covid de la Moderna a fost pus la punct în 48 de ore, dezvăluie mass media din SUA.
La fel de uimitor ca timpul de ”proiectare” este când anume a fost acesta făcut: în ianuarie, când o bună parte a populației globului nici măcar nu auzise de noul coronavirus”.
Pe 11 ianuarie, cercetătorii chinezi au secvențiat genomul virusului SARS-COV-2, iar datele, făcute publice, au ajuns și la cercetătorii de la Moderna. Pe 13 ianuarie, echipa de oameni de știință angrenată în proiect avea deja materialul brut pentru vaccin.
E drept, după faza inițială, au urmat etapele de testare, nu puține, nu rapide și deloc ușoare, însă greul fusese făcut, iar lunile de așteptare a răspunsului la întrebările ”este eficient?, este sigur?” au dat roadele așteptate.
Primele fiole cu ser anti-Covid erau gata pe 24 februarie, iar pe 16 martie a fost administrată prima doză unui voluntar înscris în programul de testare a vaccinului produs de Moderna.
Secretul rapidității
Dezvoltarea pe repede înainte de acestui ser a fost posibilă datorită tehnologiei pe care a pariat Moderna: vaccinul mRNA, adică mesager al acidului ribonucleic (ARN)
Vaccinurile mRNA furnizează o secvență genetică ce conține unul sau mai mulți antigeni, selectați să producă un răspuns imunitar. Practic, substanța – mesagerul – intră în organism, apoi în celulă, unde se descompune și determină un răspuns imunitar al organismului în cazul în care este detectată prezența virusului.
Vaccinurile mRNA au o rată mare de eficacitate, costuri mici și dezvoltare rapidă.
Prin comparație, vaccinurile “clasice”, care folosesc o singură doză pentru injectat și sunt considerate mai sigure, pentru că tehnologia este folosită de peste 30 de ani, sunt însă mai slabe și pot costa mai mult.
Moderna a făcut pionierat în tehnologia mRNA. Pfizer/BioNTech, Sanofi și Novavax au dezvoltat seruri antiCovid folosind aceeași tehnologie.
În prezent, Moderna pregătește documentele pentru a cere FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) să autorizeze vaccinul său anti-Covid pentru utilizare de urgență în SUA. Pfizer a făcut deja acest pas.