Vaccinul Oxford/AstraZeneca ar putea fi autorizat doar pentru anumite grupe de vârstă în UE, deoarece nu există date suficiente despre eficiența lui în rândul persoanelor de peste 65 de ani, a spus marți directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), Emer Cooke.
EMA este așteptată să dea undă verde vaccinului pe 29 ianuarie.
Emer Cooke a declarat în Parlamentul European că examinează în prezent toate datele oferite de AstraZeneca în urma studiului clinic.
În discuția cu europarlamentarii din Comisia de Sănătate, Cooke a spus că nu se grăbește să anunțe o decizie.
Dar a admis că este posibil ca autorizarea vaccinului să stipuleze că acesta este destinat doar anumitor grupe de vârstă.
Într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica marți, CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot, a admis că există doar „date limitate” privind efectul vaccinului în rândul vârstnicilor, dar a insistat că informațiile pe care le-a prezentat EMA demonstrează „o producție foarte puternică de anticorpi împotriva virusului în rândul vârstnicilor, similară cu cea văzută în cazul tinerilor”.
El a spus însă că înțelege dacă unele țări vor folosi vaccinul doar în rândul tinerilor, „din precauție”.
Sincer, e în regulă. Nu există suficiente vaccinuri pentru toată lumea. Așa că dacă vor să folosească un alt vaccin pentru persoanele vârstnice și vaccinul nostru pentru tineri, care este problema? Nu e o problemă.
CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot:
Scenariul italian
Perspectiva autorizării vaccinului AstraZeneca doar pentru anumite categorii de vârstă a apărut în presa italiană încă de acum două săptămâni.
Pe 14 ianuarie, publicația Vanityfair.it scria că serul AstraZeneca ar putea fi autorizat doar pentru persoanele de până în 55 de ani.
În aceste condiții, scria revista, Italia și alte țări ar fi nevoite să își modifice din mers campaniile de vaccinare.
Astfel, cadrele medicale și persoanele cu vârste de peste 60 de ani ar putea fi vaccinate în continuare cu vaccinurile Pfizer și Moderna.
Celelalte categorii de vârstă ar putea fi imunizate cu vaccinul AstraZeneca.
În orice caz, planul Italiei se baza pe un calendar foarte clar de livrări, care presupunea că țara va primi în primul trimestru 16 milioane de doze de la AstraZeneca și 8,7 milioane de doze de la Pfizer.
AstraZeneca a anunțat că va reduce cantitățile promise UE, iar Pfizer a redus deja livrările către statele membre, urmând să revină la cantitățile promise în februarie-martie.
Preocupări în Germania, undă verde în Marea Britanie
Declarația șefei EMA a venit la doar o zi după ce AstraZeneca respingea ferm informațiile apărute în presa germană, potrivit cărora vaccinul ar avea o eficiență de doar 8% în cazul persoanelor de peste 65 de ani.
„Articolele potrivit cărora eficacitatea vaccinului AstraZeneca-Oxford ar fi de doar 8% pentru adulţii de peste 65 de ani sunt complet false”, a precizat luni un purtător de cuvânt al companiei AstraZeneca, într-o declaraţie transmisă AFP.
Declarația a venit după ce două ziare germane, tabloidul Bild şi cotidianul cu profil economic Handelsblatt, au afirmat că guvernul german se îndoieşte de eficacitatea pe care vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford ar putea să o aibă în cazul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani.
Potrivit Handelsblatt, care cita surse guvernamentale, Berlinul mizează pe o eficacitate de doar 8% pentru această categorie de vârstă.
Ministerul Sănătății de la Berlin a sugerat, la rândul său, că articolele ar încurca rata eficienței cu numărul de oameni de peste 65 de ani.
Dar și guvernul german s-a declarat preocupat de felul în care s-au derulat testele AstraZeneca: „Era cunoscut încă din toamnă că prea puțini vârstnici au fost incluși în testele derulate de AstraZeneca decât în cele derulate de alți producători”.
Iar respectabilul ziar Handelsblatt a insistat că își menține încrederea în veridicitatea informațiilor prezentate.
„Potrivit informațiilor noastre, îndoielile guvernului german privind eficacitatea vaccinului AstraZeneca în rândul vârstnicilor nu au fost risipite”, a precizat ziarul.
Vaccinul AstraZeneca este deja folosit pe scară largă în Marea Britanie, pentru imunizarea vârstnicilor.
În SUA, Agenția pentru Alimente și Medicamente nu a autorizat încă serul, deoarece așteaptă rezultatele unui studiu derulat în America pe 30.000 de persoane.
Probleme pentru statele UE
Pentru unele state UE, care se bazează pe vaccinul AstraZeneca, autorizarea selectivă a serului s-ar putea dovedi o problemă.
Aceste state, scria Politico marți, au ales să nu achiziționeze întreaga cotă alocată din vacinul Pfizer/BioNTech și Moderna, considerând că acestea sunt prea scumpe și greu de distribuit – ținând cont de temperaturile foarte scăzute de depozitare.
Dar această alegere a fost făcută deoarece respectivele state se bazau pe sosirea vaccinului AstraZeneca, care este mai ieftin și care nu trebuie să fie ținut la temperaturi scăzute.
Iar semnele de întrebare privind eficiența vaccinului în rândul vârstnicilor se adaugă la problemele privind livrările.
AstraZeneca a anunțat că va livra către UE doar 40% din numărul de doze promis pentru primul trimestru.
Decizia a stârnit furia blocului comunitar, care ia acum în calcul impunerea unui control al exporturilor pentru vaccinurile produse în UE.
AstraZeneca a propus Comisiei Europene, în timpul unor reuniuni desfăşurate luni, să înceapă livrarea vaccinului către statele blocului comunitar pe 7 februarie, în loc de 15 februarie.
În plus, potrivit Reuters, societatea farmaceutică şi-ar fi mărit și obiectivul privind cantitatea de vaccin ce ar urma să fie livrată UE în februarie, faţă de nivelul diminuat anunţat vineri.
AstraZeneca a refuzat însă redirecționarea unor livrări destinate Marii Britanii către UE, așa cum ar fi cerut blocul comunitar, potrivit informațiilor.