Studiile clinice pentru vaccinul AstraZeneca arată că efectele secundare după administrarea serului pot include stări febrile sau dureri de cap. Simptomele sunt considerate semne firești că organismul generează un răspuns imun și se estompează în decurs de 24 de ore.
Și după administrarea altor vaccinuri aprobate în Europa, precum cele dezvoltate de Pfizer și Moderna, au fost raportate efecte secundare temporare similare, precum febra și starea de oboseală.
AstraZeneca: „Reacțiile raportate sunt așa cum ne-am așteptat”
Dar după lansarea vaccinării cu AstraZeneca, cel mai recent vaccin aprobat în Uniunea Europeană, autoritățile sanitare din Franța au emis îndrumări pentru a încetini ritmul vaccinării, două regiuni din Suedia au întrerupt temporar vaccinările, iar în Germania unii lucrători esențiali refuză să facă acest vaccin.
„În prezent, reacțiile raportate sunt așa cum ne-am așteptat, pe baza dovezilor colectate din programul nostru de studii clinice”, a declarat un purtător de cuvânt al AstraZeneca.
„Nu au fost confirmate reacții adverse grave”, a subliniat el.
În Franța, care a început să administreze vaccinul AstraZeneca pe 6 februarie, personalul unui spital din Normandia a experimentat efecte secundare mai puternice decât cele observate după administrarea vaccinului alternativ de la Pfizer și partenerul german BioNTech, scrie Reuters.
„AstraZeneca a provocat mai multe efecte secundare decât vaccinul Pfizer”, a declarat Melanie Cotigny, manager de comunicații la spitalul Saint-Lo din Normandia.
„Între 10% și 15% dintre persoanele vaccinate cu acest ser pot avea efecte secundare după vaccinare, dar acestea constau doar într-o stare febrilă, febră, greață, iar în decurs de 24 de ore simptomele dispar”.
În urma unor rapoarte similare din alte spitale, Agenţia Naţională a Siguranţei Medicamentelor şi a produselor de sănătate (ANSM) a transmis, pe 11 februarie, că astfel de efecte secundare erau „cunoscute și menționate” în studiile clinice, dar ar trebui supravegheată intensitatea lor.
De asemenea, autoritatea a emis îndrumări pentru eșalonarea vaccinărilor personalului din prima linie care lucrează în echipe, pentru a minimiza riscul perturbării operațiunilor.
Agenția a transmis aceste îndrumări după ce a primit 149 de alerte de efecte secundare similare gripei după administrarea vaccinului AstraZeneca. Până în prezent, în Franța, 10.000 de persoane au fost vaccinate cu prima doză de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca.
Două regiuni din Suedia au întrerupt vaccinările cu AstraZeneca
În Suedia, două din cele 21 de regiuni din domeniul sănătății au întrerupt vaccinarea lucrătorilor săptămâna trecută, după ce un sfert dintre oamenii din cele două regiuni au raportat efecte secundare după vaccinarea cu AstraZeneca.
Autoritățile din provincia Sormland și comitatul Gavleborg au transmis că aproximativ 100 din 400 de persoane vaccinate au raportat febră sau simptome asemănătoare febrei. Majoritatea cazurilor au fost ușoare și în conformitate cu reacțiile adverse raportate anterior.
Ambele regiuni au declarat că vor relua vaccinările, iar Agenția Suedeză pentru Produse Medicale nu a văzut niciun motiv pentru a modifica ghidul de vaccinare.
În Germania, unii lucrători esențiali refuză să se imunizeze cu acest ser
În Germania, ministrul sănătății, Jens Spahn, a răspuns miercuri la rapoartele potrivit cărora lucrătorii esențiali sunt reticenți să fie vaccinați cu serul AstraZeneca, după ce unii au experimentat efecte secundare puternice.
„Aș accepta imediat să fiu vaccinat cu serul”, a declarat Spahn.
Un număr necunoscut de persoane din landul Renania de Nord-Westfalia (vest) şi-au anulat sau nu s-au prezentat la vaccinarea programată cu serul AstraZeneca, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii regional.
Potrivit G4Media, ziarul local Siegener Zeitung a raportat anulări la un centru de vaccinare din districtul Siegen-Wittgenstein, unde pacienţi s-au plâns de simptome precum oboseală, febră şi dureri articulare.
De asemenea, aproximativ 30% din personalul serviciilor de urgenţă şi medici invitaţi să le fie administrat vaccinul dezvoltat de grupul britanic-suedez nu au acceptat oferta în oraşul Munster, potrivit Westfaelische Nachrichten, un alt cotidian local.
Germania a primit 737.000 de doze AstraZeneca, dar a administrat doar 107.000, conform cifrelor oferite de ministerul sănătății și de la Institutul Robert Koch, principala agenție de sănătate publică din Germania.
Recomandări diferite în administrarea vaccinului AstraZeneca
Pe 29 ianuarie, Comisia Europeană a dat undă verde pentru administrarea serului AstraZeneca persoanelor de peste 18 ani.
Mai multe state membre au anunțat însă că nu intenționează să inoculeze cu el persoanele de peste 65 de ani, invocând datele insuficiente ale eficienței și siguranței în rândul vârstnicilor.
Prima decizie în acest sens a fost luată pe 28 ianuarie de Germania, care a fost urmată de Austria, dar și de Franța și Suedia. Italia a mers mai departe și a decis să nu administreze acest vaccin persoanelor de peste 55 de ani.
Polonia îl recomandă doar pentru cei mai tineri de 60 de ani.
Totodată, Elveția a decis să nu autorizeze momentan vaccinul AstraZeneca din cauza „datelor insuficiente” privind siguranța și eficiența serului.
În România, serul este administrat persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, cu boli cronice și lucrătorilor care desfășoară activități în domenii esențiale, încadrate în categoria de vârstă.
Potrivit datelor transmise joi de Comitetului Național pentru Vaccinare, până la data de 16 februarie, România a primit 174.000 de doze de vaccin AstraZeneca.
Numărul persoanelor programate pentru serul cu AstraZeneca, de la startul campaniei până pe 17 februarie, este de 154.418.