Modificarea anunțată oficial astăzi, 30 martie, are loc în urma multor controverse în centrul cărora se află acest vaccinul AstraZeneca. Astfel, mai multe ţări europene au suspendat vaccinarea cu vaccinul laboratorului suedezo-britanic AstraZeneca din cauza unor incertitudini cu privire la efectele secundare ale acestuia asupra persoanelor vaccinate.

Totodată, Germania pregătește suspendarea vaccinării cu AstraZeneca a persoanelor sub 60 de ani, după ce 31 de oameni au dezvoltat cheaguri de sânge în creier, iar 9 au murit.

Numele Vaxzevria nu înseamnă însă că se modifică vaccinul în sine, al cărui prospect poate fi citit pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Personalul medical este necesar însă să fie ”conştient de schimbare, deoarece informaţiile despre produs, etichetare şi ambalare pot fi diferite”, se subliniază pe site-ul Agenţiei suedeze a medicamentului Lakemedelsverket, conform news.ro.

Ce este Vaxzevria

Vaxzevria, noua denumire a vaccinului AstraZeneca, este un vaccin pentru prevenirea bolii COVID-19 la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

Vaxzevria este alcătuită dintr-un alt virus, din familia adenovirusului, care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteine ​​din SARS-CoV-2.

Vaxzevria nu conține virusul în sine și nu poate provoca COVID-19, se arată pe site-ul EMA.

Istoricul vaccinului AstraZeneca în România

Pe 29 ianuarie, Comisia Europeană a luat decizia acordării autorizației condiționate de punere pe piață a celui de-al treilea vaccin împotriva COVID-19, cel de la AstraZeneca-Oxford.

Pe 4 februarie, Comitetul Național pentru Vaccinare (CNCAV) a anunțat grupa de vârstă căreia îi va fi administrat vaccinul AstraZeneca: grupa de vârstă 18-55 de ani.

Pe 7 februarie, prima tranșă de vaccinuri de la AstraZeneca a ajuns în România.

Pe 8 martie, CNCAV a anunțat renunțarea la limita de vârstă pentru administrarea AstraZeneca, după apariția „noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor OMS”.

Pe 11 martie, CNCAV a transmis că retrage pentru moment lotul ABV2865 de la AstraZeneca, cel care fusese suspendat și în Italia. „Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului”, a informat CNCAV.

Pe 15 martie, România a decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca, în urma unei ședințe a Comitetului de Vaccinare. Anunțul a fost făcut după ce mai multe țări din UE, printre care Germania și Franța, au oprit complet la acel moment imunizarea cu acest ser.

Urmărește-ne pe Google News