Injecția experimentală, care a fost testată pe șoareci, marchează o schimbare de strategie către „vaccinologia proactivă”, în care vaccinurile sunt concepute și pregătite pentru fabricare înainte de apariția unui virus cu potențial pandemic.

Vaccinul este realizat prin atașarea unor proteine inofensive de la diferite coronavirusuri la nanoparticule care sunt apoi injectate pentru a pregăti apărarea organismului în vederea combaterii virusurilor, în cazul în care acestea ar invada vreodată.

Deoarece vaccinul antrenează sistemul imunitar pentru a ținti proteinele comune la mai multe tipuri diferite de coronavirus, protecția pe care o induce este extrem de largă, ceea ce îl face eficient împotriva virușilor cunoscuți și necunoscuți din aceeași familie.

„Am demonstrat că un vaccin relativ simplu poate oferi totuși un răspuns dispersat la o serie de viruși diferiți”, a declarat Rory Hills, cercetător la Universitatea din Cambridge și primul autor al raportului. „Acest lucru ne duce cu un pas înainte spre obiectivul nostru, acela de a crea vaccinuri înainte ca o pandemie să fi început”.

Testele pe șoareci au avut succes

Testele efectuate pe șoareci au arătat că vaccinul a indus un răspuns imunitar larg la coronavirusuri, inclusiv la Sars-Cov-1, agentul patogen care a provocat epidemia din 2003, chiar dacă în nanoparticulele de vaccin nu au fost adăugate proteine din acest virus. Detaliile acestui experiment, o colaborare între universitățile Cambridge și Oxford și Institutul de Tehnologie din California, sunt publicate în Nature Nanotechnology.

Vaccinul universal împotriva coronavirusului poate fi realizat în echipamentele existente, a declarat Hills, adăugând că cercetătorii lucrează cu parteneri industriali pentru a găsi modalități de extindere a procesului. Nanoparticulele și proteinele virale pot fi fabricate în momente diferite, în locuri diferite, și pot fi amestecate pentru a produce vaccinul.

Autoritățile de reglementare medicală nu au proceduri pentru vaccinologia proactivă, iar cercetătorii spun că acestea ar trebui să fie elaborate împreună cu organismele relevante. În cazul în care vaccinul se dovedește a fi sigur și eficient la om, o opțiune ar fi utilizarea acestuia ca vaccin de rapel pentru Covid, cu avantajul suplimentar de a proteja împotriva altor coronavirusuri.

Mai probabil este ca țările să dețină stocuri de vaccin, dar și de alte substanțe concepute pentru a viza agenți patogeni diferiți, odată ce acestea au fost fabricate și aprobate.

„În cazul în care un coronavirus sau un alt agent patogen se intersectează, ați putea avea pregătite stocurile de vaccin preexistente și un plan clar pentru a mări rapid producția dacă este necesar”, a declarat Hills.

Prof. Mark Howarth, unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat: „Oamenii de știință au făcut o treabă excelentă în producerea rapidă a unui vaccin Covid, extrem de eficient în timpul ultimei pandemii, dar în lume a existat un număr mare de decese. Trebuie să ne gândim cum putem face mai mult decât atât în viitor, iar o componentă puternică a acestui lucru este să începem să construim vaccinurile din timp”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News