Sunt cel puțin zece explicații simple legate de crearea unui vaccin împotriva COVID într-un timp-record, spune Adam Finn.
1. Lumea era pregătită pentru o pandemie
Cu mult înainte de criza COVID-19, exista un semnal că la un moment dat va izbucni o pandemie, iar autoritățile s-au mobilizat la nivel global, explică cercetătorul.
Guverne, agenții internaționale, fundații au început să pregătească resurse. Companiile farmaceutice și instituțiile academice, printre care BioNTech, Moderna și Universitatea Oxford, lucrau deja la noi tehnologii capabile să producă vaccinuri mRNA. Practic, în realizarea vaccinului împotriva COVID-19 s-au folosit tehnologii la care se lucrează de peste 10 ani.
2. China a identificat devreme noua tulpină de coronavirus
O echipă de cercetători din China a obținut material genetic de la unul dintre primele cazuri de COVID-19 și a putut identifica rapid noul coronavirus.
„Au descoperit secvența genetică din virus foarte rapid și au făcut informația publică. Ăsta a fost semnalul de start pentru producția de vaccin. Faptul că a fost suficient doar codul genetic al virusului și nu o mostră a lui a permis ca producția să înceapă foarte repede”, explică profesorul Adam Finn.
3. Investiții fără precedent
În procesul normal de creare a unui vaccin, resursele sunt, de regulă, limitate, de aceea sunt și alocate treptat. De această dată, din cauza urgenței medicale globale, toate părțile implicate au făcut eforturi mai mari pentru accelerarea acestui proces, din punct de vedere financiar și logistic.
Procesul accelerat se datorează și investițiilor majore și asumarea unor riscuri financiare uriașe din partea producătorilor. În mod normal, accesul la fonduri este dificil, iar banii se alocă treptat, după fiecare etapă.
Din cauza efectelor pandemiei, atât din punctul de vedere al sănătății, cât și din punctul de vedere al economiei, fondurile au fost alocate mai rapid și mai ușor, arată cercetătorul britanic.
4. Mai puțină birocrație
Protocoalele și aprobările ar fi trebuit să-și aștepte rândul ca să intre în comisii și comitete. De această dată, cercetătorii au lucrat la orice oră și au suplimentat echipele. Totul a fost prioritizat, iar deciziile s-au luat în cel mult 24 de ore.
„Toți și-au dublat eforturile pentru a pune pe primul plan aceste studii”, explică Finn.
5. Testele au început imediat
Echipele de medici și de cercetători au putut începe studiile clinice fără întârziere. În Marea Britanie, patru centre au fost pregătite să înceapă testările cu vaccinul dezvoltat de Oxford și Astra Zeneca încă dinainte ca serul să fie gata și, cu ajutorul Institutului Național de Cercetare Medicală, au mai fost identificate alte 14 locații pentru următoarele etape ale studiului, spune medicul.
6. Informațiile au fost colectate și corelate electronic
Online, informația este disponibilă imediat ce este colectată, iar erorile sunt rare și aproape imposibile.
„Să scrii pe hârtie e un lucru obișnuit, comun, dar se pot face greșeli și e un proces foarte lent. Când cumperi un bilet de avion, o faci online, iar formularul pe care îl completezi nu-ți permite să faci greșeli sau să omiți detalii importante înainte să achiziționezi biletul. Astfel de caracteristici sunt vitale pentru colectarea datelor”, arată cercetătorul britanic.
7. Foarte mulți voluntari
Studiile pe vaccinul anti-COVID au atras foarte mulți voluntari, pentru că mulți oameni și-au dorit să se implice și să ajute. În mod obișnuit, durează săptămâni sau chiar luni până ce clinicile reușesc să strângă suficienți voluntari.
De această dată, a fost vorba doar de câteva ore. Fără voluntari, studiile nu ar fi fost posibile.
8. Al doilea val de infectare a adus rezultate rapide
În multe țări, scăderea ratei de infectare pe timpul verii a fost o veste bună, însă asta a făcut testele pe vaccin mai dificile. Pentru a ști dacă vaccinul funcționează, trebuie să ai cazuri de COVID-19.
Al doilea val de infectare cu noul coronavirus a fost o provocare uriașă pentru sistemul de sănătate, dar a făcut posibilă aflarea mai rapidă a rezultatelor testelor, atrage atenția Finn.
9. Primele variante ale vaccinurilor s-au dovedit eficiente
„Faptul că primele doze de vaccin au avut efecte pozitive a creat siguranța că serul este eficient”, spune cercetătorul, explicând procesul studiilor clinice și al testelor.
10. S-a început producția înainte de autorizare
Rezultatele studiilor și toate informațiile despre vaccin sunt adunate la un loc și prezentate instituțiilor care se ocupă de autorizare. Acestea încep apoi analiza informațiilor, iar ambele procese sunt de lungă durată.
De această dată, instituțiile au evaluat toate informațiile încă din timpul studiilor clinice și al testării vaccinului, pe măsură ce acestea apăreau. Când au apărut și rezultatele finale, doar acestea mai rămăseseră de analizat. Întregul proces a durat câteva luni, dar ultimii pași au durat doar câteva zile.
Producția de vaccin a început aproape imediat, deși nu este normal. Nicio companie rațională nu ar începe să producă un vaccin înainte să fie sigură că îl poate vinde, dar de data aceasta, companiile și-au asumat acest risc uriaș și au început producția în avans.
Dacă vaccinurile nu ar fi fost aprobate, toate dozele fabricate deja ar fi ajuns la gunoi.