Rusia a atras critici când a anunțat în luna august primul vaccin aprobat din lume pentru coronavirus, chiar înainte de finalizarea studiilor cruciale din faza a 3-a a testărilor.
În studiile de fază 1 și 2 ale vaccinului, numit Sputnik V, toți cei 76 de participanți la studiu au dezvoltat anticorpi împotriva virusului care provoacă Covid-19, potrivit raportului publicat vineri în revista The Lancet.
Cantitatea de anticorpi generată de vaccin a fost similară cu răspunsul imun pe care l-au avut oamenii după recuperarea naturală după boala Covid-19, susțin cercetătorii.
Adesea, vaccinul a cauzat efecte secundare, cum ar fi febră, dureri de cap și dureri de articolații. Acele reacții adverse au fost în mare parte ușoare, scrie în studiu, fără să precizeze cât au durat aceste efecte secundare.
Aceste rezultate nu dovedesc deocamdată că vaccinul rusesc asigură o protecţie eficientă împotriva infectării cu noul coronavirus.
Mai exact, oamenii de știință care nu au fost implicați în studiu au spus că, deși rezultatele sunt un semn pozitiv, doar studii mai mari, de fază 3, pot confirma dacă vaccinul previne efectiv boala Covid-19.
Studiul de fază 3 a debutat săptămâna trecută în Rusia pe un eşantion de 40.000 de persoane.
Cu toate acestea, Rusia a început deja să distribuie acest vaccin, care se administrează prin două injecţii succesive, la un interval de trei săptămâni, oamenilor care fac parte din grupele de risc. Totodată, Moscova a anunțat că vrea să începe vaccinarea în masă a cetățenilor, în luna octombrie.
Cursa pentru dezvoltarea unui vaccin
Guvernele lumii şi marile companii farmaceutice se întrec într-o veritabilă cursă internaţională ce vizează dezvoltarea unui vaccin care să pună capăt pandemiei de COVID-19, maladia care a infectat deja aproximativ 26 de milioane de oameni şi a cauzat peste 850.000 de decese pe plan mondial.
Potrivit OMS, un total de 176 de vaccinuri potenţiale sunt în curs de dezvoltare în lume, dintre care 34 au intrat în etapa studiilor clinice, adică sunt testate pe oameni. Dintre acestea, opt au ajuns în faza 3, care este cea mai avansată.
Studiile clinice de fază 3 sunt realizate de zeci de mii de participanţi şi mai multe companii farmaceutice, inclusiv grupul britanic AstraZeneca şi grupurile americane Moderna şi Pfizer, se aşteaptă să afle înainte de sfârşitul acestui an dacă vaccinurile lor potenţiale dezvoltate împotriva maladiei COVID-19 sunt eficiente şi sigure.