Anunțul privind decizia Comisiei Europene a fost făcut luni de producătorul vaccinului Imvanex, compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic.

„Disponibilitatea unui vaccin autorizat poate să îmbunătăţească semnificativ pregătirea ţărilor pentru a combate bolile emergente, însă numai prin investiţii şi planuri structurate privind pregătirile pentru situaţiile de risc biologic”, a declarat Paul Chaplin, CEO-ul companiei Bavarian Nordic.

Autorizarea este validă în toate ţările membre ale Uniunii Europene, precum şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, au anunţat reprezentanţii companiei daneze.

Deși vaccinul a fost autorizat în Europa doar împotriva variolei umane, Bavarian Nordic a furnizat deja mai multor ţări din UE doze cu Imvanex în timpul actualei epidemii de variola maimuţei în cadrul unei proceduri cunoscute sub numele de „utilizare off-label”.

Apărută inițial în Africa și depistată pentru prima dată la om în 1970, răspândirea variolei maimuței a fost declarată sâmbătă o urgență sanitară globală, cel mai înalt nivel de alertă al Organizației Mondiale a Sănătății.

Este pentru a șaptea oară din 2009 când se face un astfel de anunț, cel mai recent fiind pentru COVID, care a primit aceeași etichetă din partea OMS în 2020.

La nivel global, aproximativ 18.000 de cazuri de variolă a maimuței au fost raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa. S-au înregistrat și 5 decese, toate în Africa.

În România, numărul cazurilor de variola maimuței a ajuns la 20.

Variola maimuţei debutează cu febră puternică şi se manifestă prin erupţii cutanate, urmate de formarea unor cruste. De cele mai multe ori este benignă şi se vindecă spontan după două sau trei săptămâni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News