”Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru graba nepotrivită, pentru scurtăturile folosite și pentru lipsa transparenței”, au notat, în articolul din The Lancet doi profesori, Ian Jones de la Universitatea Reading și Polly Roy de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra.
Experții au continuat concluzionând că, dincolo de execuția discutabilă, vaccinul e cu adevărat eficient.
Rezultatul publicat aici este clar, iar principiul științific al vaccinării este demonstrat. Un alt vaccin poate intra acum în lupta de reducere a incidenței COVID.
Prof. Ian Jones și prof. Polly Roy, în The Lancet:
Testat pe aproape 20.000 de voluntari
19.866 de voluntari au fost implicați în testarea vaccinului rusesc Sputnik V, dezvoltat de Institutul Gamaleya, din care un sfert au primit un produs placebo, afirmă autorii studiului.
De când au început testele, au fost consemnate 16 cazuri de COVID simptomatic la cei care au primit vaccinul și 62 în rândul celor din grupul care a primit placebo.
Acest lucru arată că vaccinul administrat în două doze, la 21 de zile distanță, are o eficiență de 91,6% împotriva infecției simptomatice cu COVID, scrie The Lancet.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!