Londra a cerut luni Uniunii Europene să permită livrarea vaccinelor COVID fabricate în țările blocului comunitar și exportate în Marea Britanie, într-un moment în care tensiunile generate de o posibilă interdicție impusă de Bruxelles au ajuns la apogeu.
Vestea privind această posibilă interdicție a apărut duminică, în mai multe publicații, inclusiv Bloomberg, care a citat înalți oficiali europeni.
Aceștia au precizat, sub acoperirea anonimatului, că UE ar putea bloca exporturile de vaccinuri AstraZeneca și de ingrediente pentru acest ser către Marea Britanie, până când compania anglo-suedeză nu își va îndeplini ținta de livrări către statele membre.
„Nu Marea Britanie este de vină. Nici UE nu este de vină. Aici este vorba despre faptul că toată lumea trebuie să găsească un acord cu o companie care și-a supralicitat capacitatea de producție. AstraZeneca trebuie să livreze dozele către clienții din UE”, a afirmat și luni, pentru Reuters, un oficial al UE.
AstraZeneca a livrat doar aproximativ 30 de milioane de doze din totalul de 80 de milioane promise UE pentru primele trei luni ale anului.
Cantitatea nu a fost suplimentată, în ciuda solicitărilor repetate ale oficialilor UE. AstraZeneca a spus Bruxelles-ului că Marea Britanie folosește o clauză în contractul său care previne exporturile de vaccin produse în țară până când piața britanică nu este servită, au spus oficialii UE, citați de reuters.
În acest timp, au precizat reprezentanții UE, milioane de doze de vaccin fabricate în statele membre ale blocului comunitar au fost exportate în toată lumea, inclusiv în Marea Britanie.
Acest lucru ar putea să se schimbe dacă oficialii UE aleg să folosească varianta nucleară a blocării exporturilor.
O discuție pe această temă va avea loc joi, în cadrul unui summit virtual ținut de liderii statelor membre. În vreme ce Franța, Germania și Italia susțin, în mare, restricționarea exporturilor, state precum Olanda, Belgia sau Irlanda sunt mai precaute în relație cu Londra.
Până atunci, premierul Boris Johnson a vorbit telefonic cu liderii Germaniei și Franței, într-o tentativă de a convinge UE să renunțe la orice posibilă restricție, scrie BBC News.
Johnson nu a dezvăluit rezultatele discuțiilor, dar a subliniat că a primit asigurarea că liderii europeni nu doresc o blocadă a vaccinurilor.
În așteptarea unei posibile interdicții, o firmă de analiză de date din Marea Britanie, Airfinity, a estimat care ar fi impactul unei astfel de măsuri.
Potrivit analizei citate de The Guardian, blocarea exportului de AstraZeneca ar întârzia campania de vaccinare a Marii Britanii cu două luni și ar da peste cap planurile Londrei de a redeschide economia în această vară.
În schimb, spune Airfinity, campania de vaccinare din UE ar fi grăbită cu doar puțin peste o săptămână.