”Până ca vaccinarea să fie compensată, mai trebuie modificată legislația. Sigur că nu am nimic împotrivă. Susțin prevenția, susțin vaccinarea și nu am nimic împotrivă să fie decontat vaccinul, dar trebuie să modificăm legislația. Vaccinarea se adresează unor cohorte foarte mari”, a afirmat Vasile Ciurchea.
Prin vaccinare, bugetul Casei face economii. Avantajele se văd și în starea de bine a pacientului
Vasile Ciurchea
”România ar trebui să aibă, pe lânga calendarul de vaccinare al copilului, și un calendar de vaccinare al adultului și al bolnavului cronic, iar compensarea ar trebui să meargă mână în mână cu acest calendar”, afirmă Adriana Pistol, medic și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Ea spune că România are nevoie de o strategie de vaccinare, pe care nu o are în acest moment, care va aduce predictibilitate.
În acest moment, vaccinurile sunt oferite gratuit doar anumite categorii de populație. De exemplu, de vaccinul anti-gripal beneficiază gratuit persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele care suferă de boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii, bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical și femeile însărcinate.
Compensarea vaccinurilor cel puțin pentru anumite categorii de populație reprezintă o pârghie deja testată în alte țări ale lumii în spirijinul creșterii acoperirii vaccinale. Acest lucru se poate face foarte repede, pârghiile legislative există. O asemenea măsură ar trebui însoțită și de o campanie de informare a populației
Adriana Pistol
La rândul său, Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, spune că ”trebuie să avem o definiție a vaccinării astfel încât să permitem CNAS să introducă aceste categorii de decontare”
Legea vaccinării stă de doi ani la Camera Deputaților
Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, a subliniat că este nevoie și de legea vaccinării, în condițiile în care proiectul, deși a trecut de Senat, așteaptă de 2 ani să fie aprobat și de Camera Deputaților, for decizional.
”Nu este o lege perfectă, dar este perfectibilă. Sunt medic pediatru, soția mea este medic pediatru, iar copiii mei nu au fost nicio zi la spital, pentru că au fost vaccinați la timp. Cei care doresc să se vaccineze trebuie să o poată face la niște costuri decente și în condiții rezonabile”, a spus Attila.
La rândul său, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că măsurile legate de vaccinare trebuie dublate obligatoriu și de campanii de informare, pentru a fi eficiente.
”Cu siguranță sunt niște pași pe care trebuie să îi facem, dar mai întâi trebuie să ne asigurăm că populația este suficient pregătită pentru ca atunci când se achiziționează vaccinuri, ele să fie folosite. Să nu uităm ce s-a întâmplat în anul 2008 cu vaccinul împotriva HPV”, a declarat ministrul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro