După o campanie de vaccinare rapidă, Israelul și-a ridicat de la începutul lunii iunie aproape toate măsurile de prevenire a infectării, de la cele de distanțare socială până la obligativitatea purtării măștilor.
Dar nu a durat mult.
O creștere a numărului de noi infectări, alimentată de apariția variantei Delta, a determinat guvernul să reintroducă obligativitatea măștii în spațiile publice închise și să intensifice campania de vaccinare a copiilor, dar și de a impune testarea în masă la sosirea pe aeroporturi.
Ar putea să nu fie suficient. O reuniune a guvernului programată pentru marți ar putea anunța noi măsuri, potrivit Times of Israel.
Guvernul ar putea reintroduce „pașaportul verde”, sistem pe care l-a retras pe 1 iunie, când țara avea mai puțin de 20 de noi cazuri pe zi.
Asta ar însemna limitarea reuniunilor cu multe persoane și interzicerea accesului persoanelor nevaccinate în unele spații.
Crește numărul infectărilor, cel al spitalizărilor rămâne scăzut
Israelul a înregistrat marţi peste 500 de contagieri cu noul coronavirus, un număr record din luna martie.
Dintre acestea, 50% sunt în rândul şcolarilor, reprezentând o rată de contagiere de 0,7%, cu un total de 2.901 de cazuri active.
Majoritatea noilor contagieri sunt legate de varianta Delta, care a fost detectată prima dată în India. Și, așa cum era de așteptat, mulţi dintre cei infectaţi sunt tineri.
În prezent există însă doar 35 de cazuri serioase COVID, care au necesitat spitalizare, potrivit AFP.
Chiar și așa, oficialii vor să facă tot posibilul pentru a împiedica o nouă creștere.
În jur de 13.000 de elevi și profesori sunt în prezent în carantină, iar ministrul de interne a avertizat că ar putea să închidă aeroportul Ben Gurion dacă cazurile vor continua să crească.
131.000 de adolescenţi au fost vaccinați
Creșterea numărului de cazuri reprezintă o îngrijorare pentru o țară care a reușit să sufoce inițial pandemia, cu ajutorul vaccinării.
Campania de vaccinare din Israel a început pe 20 decembrie 2020, prima fază vizând personalul medical, persoanele cu vârsta peste 65 de ani şi pacienţii cu boli cronice. De atunci, vârsta de eligibilitate a fost redusă treptat.
Mai mult de 5 din cei 9,3 milioane de israelieni (55% din populaţie) au primit ambele doze de vaccin, majoritatea fiind imunizaţi cu serul Pfizer/BioNTech.
Însă, un studiu dat publicității săptămâna aceasta a arătat că vaccinul este doar 64% eficient în prevenirea infectării cu varianta Delta, în vreme ce rămâne eficace în proporție de 93% în prevenirea spitalizării.
Premierul israelian Naftali Bennett a ordonat accelerarea campaniei de vaccinare în ultimele săptămâni, scoţând în evidenţă termenul de valabilitate limitat al dozelor de vaccin din ţară care expiră la sfârşitul lunii iulie.
Oficialii vor să vaccineze și cât mai mulți adolescenți. Deocamdată, Israelul a vaccinat 131.000 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, sau 23,1% din această grupă de vârstă.
„Am crezut că am învins Corona”
Miriam Britz-Kohn, o mamă a trei copii, în vârstă de 49 de ani, trăiește în Binyamina, în nordul țării, acolo unde varianta Delta a fost depistată inițial în Israel, pe 20 iunie.
De la școala fiului ei a aflat acum câteva zile că unii elevi au fost depistați pozitiv și că unitățile de testare mobilă au fost trimise acolo. „Binyamina este un loc mic, așa că vestea a avut un impact major în oraș”, spune femeia pentru Business Insider.
„Am crezut că am învins Corona. Ne-am simțit bine, dar apoi ne-a afectat cartierul și acesta a fost un semnal de alarmă. Realitatea este că pandemia va crește și va scădea în intensitate și va fi ceva imposibil de eradicat complet, cel puțin în viitorul apropiat”, admite ea.
Israelienii au reacționat cu precauție.
Unii dintre vecinii lui Britz-Kohn nu și-au mai trimis copiii la școală, de teamă că aceștia ar putea aduce acasă o nouă variantă, mai periculoasă. Alții s-au simțit încurajați să își vaccineze copiii adolescenți.
Britz-Kohn spune că mulți oameni își vaccinează acum copiii pentru a evita situația în care întreaga familie ar trebui să se izoleze dacă ar intra în contact cu o persoană infectată.
Unul dintre copiii lui Britz-Kohn are doar 13 ani. Femeia a avut inițial dubii, neștiind dacă să îl vaccineze, mai ales ținând cont că acesta are mai puține șanse de a dezvolta simptome grave. Însă după creșterea numărului de cazuri, ea s-a hotărât să îl vaccineze.
„Toată lumea ar trebui să poarte mască”
Shlomit Levy, o asistentă la spitalul Tel Hashomer, a purtat tot timpul mască la muncă și în magazine, chiar și când obligativitatea a fost ridicată timp de trei săptămâni.
„Toată lumea ar trebui să poarte una”, spune ea pentru Business Insider. „Pentru că dacă o facem, putem ține transmiterea scăzută și ne putem continua viața”, explică ea.
Levy spune că masca a ținut-o în siguranță pe ea și pe colegele ei timp de un an, înainte să își facă vaccinul.
Acum, asistenta este parte a unui grup de studiu care presupune testarea regulată pentru anticorpi, cu scopul de a determina durata protecției oferite de vaccin. Ea se teme că pe măsură ce nivelul acestor anticorpi va scădea, ar putea să se infecteze cu o nouă variantă.
De aceea este decisă să poarte masca în continuare.
„Port o mască N95, care îmi oferă protecție și ajută și la prevenirea transmiterii. Nu mi-e teamă doar pentru mine, dar și pentru pacienți. Unii dintre ei nu au putut fi vaccinați, deoarece făceau tratament pentru cancer”, spune ea.
O vacanță incertă
May Bejach, o studentă de 28 de ani din Tel Aviv, se teme de un nou lockdown. I s-a părut foarte dificilă perioada în care majoritatea cursurilor erau în format online.
„Orașul care nu doarme niciodată a fost adormit timp de un an. Totul era închis, iar străzile erau moarte. A fost îngrozitor”, spune ea. „Am fost foarte bucuroasă când lucrurile au revenit la normal”, adaugă tânăra.
Ea nu știe cum ar face totuși față unui nou lockdown: „Ne-am vaccinat devreme, ceea ce înseamnă că suntem mai bine pregătiți acum pentru ce se întâmplă. Trebuie doar să fim atenți cu măștile și să sperăm că bilanțurile vor rămâne scăzute, astfel încât să nu ne întrerupem viețile iarăși”.
Bejach încă are de gând să meargă în Italia, o călătorie pe care a trebuit să și-o anuleze în timpul primului lockdown. Admite însă că noua amenințare aduce mai multe teste la aeroport și că noile reguli ar putea fi „ceva cu care trebuie să ne obișnuim”.
Zborul spre Italia este programat pe 22 august, iar data aceasta pare deja incertă. „Noile restricții mă fac să cred că dacă situația continuă să se înrăutățească, zborul ar putea fi anulat din nou”, spune ea.