Avertismentul expertului vin în contextul în care Europa este din nou „epicentrul” pandemiei, chiar dacă este regiunea cu cele mai înalte cote de vaccinare.
„A fi vaccinat nu înseamnă că eşti complet protejat”, a subliniat joi expertul OMS, referindu-se la faptul că persoanele vaccinate sunt protejate în principal de posibilitatea de a dezvolta cazuri grave de COVID-19, dar tot pot să contracteze virusul.
Europa a înregistrat săptămâna trecută jumătate dintre noile contagieri din întreaga lume, iar potrivit lui Mike Ryan, creşterea cazurilor de COVID-19 în această regiune nu este încă însoţită de spitalizări masive, dar este îngrijorătoare deoarece sistemele medicale din multe ţări se află în pragul epuizării după 22 de luni de luptă cu pandemia.
„Mulţi lucrători sanitari au renunţat la profesie, iar sistemele sunt obosite”, a declarat expertul irlandez, care a subliniat că „inclusiv o creştere mică a spitalizărilor duce la o sporire a presiunii asupra reţelelor medicale deja epuizate”.
Expertul OMS a admis că multe guverne din Europa nu vor să reintroducă măsuri tranşante pentru a frâna transmiterea virusului.
„Nu vor să-şi dezamăgească populaţiile dând un pas înapoi, dar fiecare ţară trebuie să-şi analizeze propria situaţie epidemiologică şi să-şi protejeze angajaţii din domeniul medical. Acest lucru va necesita ca multe ţări să adopte măsuri adecvate, odată cu venirea lunilor reci”, a mai avertizat Mike Ryan.
În urmă cu o zi OMS a atras atenția cu privire la ritmul „foarte îngrijorător” al transmiterii COVID, în prezent, în Europa, iar dacă trendul continuă, Europa ar putea număra încă o jumătate de milion de decese asociate virusului până în luna februarie.
OMS a explicat această creştere a numărului de cazuri COVID ca fiind o combinaţie între vaccinarea insuficientă şi relaxarea măsurilor împotriva pandemiei.
Numărul cazurilor noi pe zi este în creştere de aproape şase săptămâni la rând în Europa, iar numărul deceselor zilnice este în creştere de un pic mai mult de şapte săptămâni consecutive -aproximativ 250.000 de îmbolnăviri şi 3.600 de morţi zilnice, potrivit datelor oficiale ale ţărilor.