Vaccinurile produse de companiile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca pot fi administrate persoanelor care suferă de boli autoimune, anunță Ministerul Sănătăţii într-o postare pe Facebook. Conform strategiei naționale de vaccinare, acești pacienți se pot vaccina în etapa a II-a.
Înainte de vaccinare, se recomandă ca pacienții cu boli autoimune să consulte medicul specialist pentru o evaluare a stării de sănătate și a tratamentului urmat. Pentru a asigura o eficiență bună a vaccinării, este bine ca aceasta să fie făcută atunci când boala autoimună nu este într-un puseu evolutiv, se arată în comunicat.
”Trebuie să se consulte cu medicii specialiști care urmăresc afecțiunile. În principiu, dacă sunt forme ușoare și nu sunt active, se pot vaccina. La lupus, situația este mai problematică”, declarase și medicul Virgil Musta, întrebat dacă persoanele cu boli imune se pot vaccina anti-COVID în siguranță.
”Chiar dacă nivelul de eficiență al vaccinului ar putea fi diminuat la pacienții cu boli autoimune comparativ cu media populației, este indicat ca aceștia să se vaccineze, întrucât vaccinul oferă un grad de protecție împotriva formelor severe de COVID-19”, susţine Ministerul Sănătății.
La acest moment, nu există date care să indice probleme de siguranță pentru pacienții cu boli autoimune la administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca, deoarece cele trei vaccinuri au un mecanism de acțiune bazat pe ARN mesager sau vector viral nereplicativ și nu cauzează infecția COVID-19.
Comunicatul MS:
În același timp, ministeru scrie, însă, că ”Până acum nu au fost efectuate studii specifice referitoare la siguranța și eficacitatea vaccinului anti-COVID pentru pacienții cu boli autoimune, deși această categorie de pacienți a fost eligibilă să participe în studiile clinice”.
Recomandări înainte de vaccinare
Comunicatul Ministerului Sănătății vine și cu câteva recomandări înainte de vaccinare, pentru pacienții cu boli autoimune:
- pe cât posibil, se recomandă ca pacienții care necesită un tratament cu imunosupresoare/imunomodulatoare, pe care încă nu l-au început, să îl amâne pentru cel puțin o săptămână după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Acest lucru trebuie, însă, discutat cu medicul specialist.
- în general, pacienții care iau deja tratament imunosupresor / imunomodulator se pot vaccina fără întreruperea tratamentului. Medicul specialist va indica dacă este necesară întreruperea sau ajustarea tratamentului. Recomandările pot să difere în funcție de tipul de boală autoimună și de tratamentul urmat (o atenție specială trebuie acordată pacienților tratați cu Rituximab).
- pacienții cu boli autoimune care au avut COVID-19 pot fi vaccinați, de regulă, nu mai devreme de 28 de zile de la debutul infecției.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro