Minke van Wingerden, 60 de ani, soţul ei, Peter, dețin ceea ce ei denumesc „prima fermă plutitoare din lume”.
40 de vaci trăiesc nu departe de enormele nave şi coşurile lor de fum din marele port european, a cărui activitate este responsabilă pentru 13,5% din emisiile de carbon ale Ţărilor de Jos.
Prin ferma lor plutitoare, care funcţionează din 2019, Peter şi Minke au vrut să „aducă viaţa de la ţară în oraş, să crească gradul de conştientizare a consumatorului şi să creeze un spaţiu agricol”.
Suntem pe apă, deci ferma se deplasează în funcţie de maree, coborâm şi urcăm cu doi metri. În caz de inundaţii, putem continua să producem.
Minke van Wingerden:
Cum funcționează ferma „eco”
Vacile de pe ferma plutitoare, din rasa olandezo-germană Meuse-Rhine-Yssel, mănâncă resturi donate fermei, precum struguri de la banca de alimente locală, reziduuri de cereale de la o berărie din vecinătate şi iarba de pe terenurile de golf şi de la clubul de fotbal Feyenoord.
Bălegarul este transformat în îngrăşământ pentru grădină, iar urina este reciclată şi transformată în apă potabilă pentru vaci, al căror grajd este flancat de zeci de panouri solare pentru a produce electricitatea necesară funcţionării fermei, care este gestionată de un singur agricultor salariat.
Îngrijirea vacilor este realizată de un robot. Brânzeturile, iaurturile, untul şi îngrăşământul sunt vândute la un magazin din apropiere, alături de produsele altor fermieri din regiune.
Ferma livrează produse pentru restaurantele din oraş cu ajutorul unor camionete electrice.
Ferma va fi rentabilă la finele acestui an, graţie unei clientele care este dispusă să plătească preţul corect. Un litru de lapte costă 1,80 de euro, faţă de aproximativ un euro pentru o sticlă de lapte cumpărată de la supermarket.
Cei doi olandezi vor acum să construiască o nouă fermă plutitoare şi să îşi exporte conceptul în străinătate. Un proiect este deja în derulare la Singapore.
Foto: Facebook FloatingFarmNL