Aleksei Navalnîi a susținut acestă acțiune, cu puțin timp înainte de moartea sa. După moartea sa, asociații politicianului au numit participarea la acțiune ca fiind „testamentul politic al lui Aleksei Navalnîi”.

„Buna ziua. Sunt Iulia Navalnîia. Și aceștia sunteți voi, cei mai buni, cei mai curajoși, cei mai cinstiți oameni ai țării noastre, oamenii care îmi dau speranță. Ați stat multe ore la coadă vineri, 1 martie, să vă luați rămas bun de la Aleksei. A doua zi ați fost și mai mulți. Iată a treia zi, duminică, o coadă de un kilometru și un munte de flori, în spatele căruia nici măcar nu se vede crucea. Și așa în fiecare zi. Nu pot exprima în cuvinte cât de mult înseamnă asta pentru mine. Uitându-mă la voi, sunt convinsă că totul nu este în zadar, iar acest gând îmi dă putere. Și sunt sigură că nu sunt singura. Aceste fotografii sunt pline nu numai de durere, ci și de speranță. Aleksei a visat la o Rusia frumoasă a viitorului, iar voi sunteți această Rusie”, și-a început văduva politicianului apelul.

Iulia Navalnîia spune că nu se așteaptă la alegeri corecte: „Putin își va aranja orice rezultat care îi place, chiar și 80, chiar 180 la sută. Dar încă putem folosi aceste așa-zise alegeri împotriva lui, să le folosim pentru a ne atinge obiectivele. Trebuie să folosim ziua alegerilor pentru a arăta că existăm și că suntem mulți, suntem oameni adevărați și suntem împotriva lui Putin”.

Încontinuarea apelului ei, Navalnîia explică și în ce constă protestul „Amiază împotriva lui Putin”: „Trebuie să veniți la secțiile de votare în aceeași zi și la aceeași oră, 17 martie, la prânz. Ce să faci în continuare, depinde de tine. Puteți vota pentru orice candidat, cu excepția lui Putin. Ți-ai putea strica buletinul de vot. Puteți scrie Navalnîi pe el cu litere mari. Și chiar dacă nu vezi deloc rostul votului, poți să vii și să stai la secția de votare, apoi să te întorci și să pleci acasă”.

Rușilor li se spune de către Iulia Navalnîia că ceea ce le cere ea e un lucru simplu și mai ales unul care nu poate fi interzis. Ea crede că Kremlinul va încerca să-i sperie pe oameni: „Dar ce pot face? Închid secțiile timp de o oră și nu vă lăsă să intrați? Ai tot dreptul să vii la vot oricând, iar după-amiaza zilei de 17 martie nu este mai periculoasă decât orice altă zi. Și cu cât ne sperie mai mult, cu atât mai mult trebuie să ne amintim: dacă nu vor asta, atunci este o problemă pentru ei. Și dacă aceasta este o problemă pentru ei, atunci așa trebuie să acționăm”.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News