În România, metodele de escrocherie sunt actualizate în fel și chip, în funcție de țintă, însă cei mai predispuși rămân bătrânii și femeile. Vă prezentăm o nouă metodă care prinde amploare pe internet și a căror victime pică femeile singure, metodă nedepistată încă de Poliție, pentru că nu au fost înregistrate încă plângeri oficiale. Trei astfel de cazuri au fost sesizate ziarului Libertatea. Am aflat că rețeta folosită de escroci este atipică față de poveștile clasice în care scopul final îl reprezintă obținerea unei sume de bani printr-un cont bancar sau prin alt mijloc de transfer. De data aceasta, șarlatanii fură identitatea unor persoane cu funcții importante și conturi pline și se dau drept văduvi și cu 1-2 copii în îngrijire. Acestea sunt elementele de bază care întregesc portretul impostorilor care se pretind străini, însă nimeni nu știe cine este cu adevărat cine este în spatele lor, mai ales că toate femeile pe care le ochesc sunt doar românce.
Cum acționează „văduvul bogat”
Vă dăm exemplul unui așa-zis american cu un nume fals care defilează pe Facebook cu poza si realizările unui medic celebru din New York. Lucru verificat printr-o simplă căutare Google. După ce s-a asigurat că femeile abordate pe Facebook sunt singure și cu o situație materială bună, acest individ a încercat să se apropie de ele, prin mesaje, și să afle adresele lor, cel mai probabil pentru spargeri de locuințe. Femeia care ne-a semnalat acest caz este o contabilă de 45 de ani din București, care susține că s-a retras din discuție după ce i s-au cerut prea multe detalii personale privind locuința.
Folosindu-se de aceeași rețetă, însă cu o poveste mai ridicolă plasată la înaintare, un pretins șef de vas stabilit, chipurile, tot peste Ocean, a abordat o bucureșteancă.
”După câteva discuții în care m-a întrebat de situația intimă și cea financiară, acest individ insista dubios de mult să afle adresa mea. Mi-a povestit că el este plecat pe mare, urmărit de pirați, și are o sumă mare de bani la el pe care voia să mi-i trimită mie, fiind singura persoană de încredere pe care o cunoaște. A fost ridicol să aud asta, mai ales că mi-a prezentat la început câteva poze cu o fată despre care spunea că este fiica lui”, ne-a povestit femeia.
Cel de-al treilea caz semnalat tot de o bucureșteancă, în vârstă de 56 de ani, care povestește că un individ care se pretindea din New Jersey, văduv și foarte bogat, ar vrea s-o cunoască personal, și i-a cerut să i se comunice adresa.
Autoritățile recomandă ca astfel e cazuri să fie sesizate pentru a putea fi prevenite.
”Poliția recomandă ca în astfel de cazuri persoanele care ajung victime să înregistreze sesizări către organele de anchetă pentru a se putea face investigații. În acest moment nu a fost înregistrată nicio sesizare, însă nu se exclud astfel de cazuri. Ca în cazul metodei Loverboy, această metodă de înșelăciune le face pe victime să reacționeze foarte greu, din cauza rușinii probabil ”, a explicat un reprezentant al Poliției.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro