Temperaturile au urcat până la 49 grade Celsius cu o zi înainte în Mohenjo Daro. Orașul, cunoscut pentru siturile sale arheologice, se află în sudul provinciei Sindh, care a fost grav afectată de ploile musonice și de inundațiile devastatoare din 2022. Valul de căldură este prognozat să continue timp de cel puțin o săptămână.
Autoritățile au îndemnat oamenii să rămână în casă, să se hidrateze și să evite călătoriile inutile. Dar muncitorii spun că nu au de ales, deoarece trebuie să lucreze pentru a-și hrăni familiile.
„Pakistanul este a cincea cea mai vulnerabilă țară la impactul schimbărilor climatice. Am fost martorii unor ploi peste normal, inundații”, a declarat Rubina Khursheed Alam, coordonatorul prim-ministrului pentru climă, în cadrul unei conferințe de presă în capitala Islamabad.
Barakullah Khan, un oficial al apărării civile, le-a cerut oamenilor să nu plaseze buteliile de gaz de gătit în zone deschise, ca măsură de siguranță. El i-a avertizat pe cei care locuiesc în apropierea câmpurilor că șerpii și scorpionii ar putea intra în case și în locurile de depozitare în căutare de spații mai răcoroase.
Temperaturile sunt așteptate să urce până la 55 grade Celsius, au declarat meteorologii.
Medicii spun că au tratat sute de pacienți în orașul Lahore din estul țării, în timp ce zeci de persoane au fost aduse la spitale din districtele Hyderabad, Larkana și Jacobabad din provincia sudică Sindh.
„Situația s-a înrăutățit începând de ieri, când persoanele afectate de căldură au început să vină la spitalele din provincia Punjab”, a declarat Ghulam Farid, un înalt oficial din domeniul sănătății. Pakistanul a înființat centre de intervenție de urgență în spitale pentru a trata pacienții afectați de căldură.
Serviciul de ambulanță administrat de stat transportă acum apă îmbuteliată și gheață pentru a oferi tratament de urgență victimelor căldurii, au declarat oficialii din domeniul sănătății.
UNICEF, apel la protejarea copiilor
Agenția Națiunilor Unite pentru copii a făcut un apel pentru ca aceștia să fie protejați de căldură.
„UNICEF este profund îngrijorat de sănătatea și siguranța bebelușilor și a copiilor mici, în condițiile în care condițiile de caniculă debilitante se instalează în mai multe țări”, a declarat Sanjay Wijesekera, directorul regional al UNICEF pentru Asia de Sud. El a precizat că temperaturile în creștere din întreaga regiune ar putea pune în pericol sănătatea a milioane de copii, dacă aceștia nu sunt protejați și hidratați.
Insolația este o boală gravă care apare atunci când temperatura corpului crește prea repede, provocând pierderea cunoștinței. Insolația severă poate provoca invaliditate sau deces.
Anul acesta, Pakistanul a înregistrat cea mai ploioasă lună aprilie din 1961 încoace, cu mai mult decât dublul precipitațiilor lunare obișnuite. Ploile abundente de luna trecută au ucis zeci de persoane, distrugând totodată proprietăți și terenuri agricole.
Temperaturile din timpul zilei au crescut cu până la 8 grade Celsius peste media temperaturilor din luna mai din ultimii 20 de ani.
Inundațiile din 2022 au provocat pagube importante în provinciile Sindh și Baluchistan, în timp ce 1.739 de persoane au fost ucise în întreaga țară.
Școli închise în mai multe regiuni
Zonele din sud-vestul și nord-vestul Pakistanului se confruntă, de asemenea, cu valul de căldură. Autoritățile au închis școlile timp de o săptămână în Punjab.
Joi, organizația neguvernamentală Save the Children a declarat că mai mult de jumătate dintre copiii de vârstă școlară din Pakistan – aproximativ 26 de milioane – nu vor merge la cursuri timp de o săptămână din cauza valului de căldură. Într-o declarație, organizația a precizat că închiderea școlilor din Punjab înseamnă că 52% dintre elevii din țară vor rămâne acasă.
În orașul Lahore, oamenii au fost văzuți înotând în canalele de pe marginea drumului. Pakistanul spune că, deși contribuie cu mai puțin de 1% la emisiile de carbon, suportă cea mai mare parte a dezastrelor climatice globale.
FOTO: Profimedia
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!