Marți, câțiva oficiali ucraineni de rang înalt și-au anunțat demisiile, relatează Euronews și AFP. Mulți alții au fost demiși.
UPDATE ora 14.45: Cabinetul de miniștri de la Kiev a demis în mod oficial șase oficiali guvernamentali și a dat undă verde concedierii a cinci guvernatori, în cea mai importantă remaniere de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina, anunță The Kyiv Independent.
Potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentantul oficial al guvernului pe lângă parlament, cabinetul condus de Denis Șmihal i-a demis, în afară de ministrul adjunct al Apărării, Viaceslav Șapovalov (a cărui demisie a fost deja anunţată anterior în cursul zilei de marţi), și pe viceministrul Politicii Sociale, Vitali Muzîcenko, viceminiștrii Teritoriilor și Comunităților, Ivan Lukeria și Viaceslav Negoda, precum și pe șefii adjuncți ai Serviciului de Stat pentru Transporturi Maritime și Fluviale, Anatoli Ivankevici și Viktor Vîşniov.
Mai mult, guvernul a aprobat destituirea a cinci guvernatori – guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Staruh, guvernatorul regiunii Sumî, Dmitro Jivîtski, guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianușevici, și guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kuleba.
Reznicenko a fost acuzat de mai multe media în noiembrie că a atribuit contracte de reparaţii de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa care lucrează ca antrenor de fitness, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.
Potrivit informaţiilor apărute în presă, Reznicenko şi colegii săi din regiunile Sumî, Herson şi Zaporojie figurează în anchete judiciare.
Kuleba ar urma să primească un post în cancelaria prezidențială, după demisia lui Kirilo Timoșenko.
***
Știrea inițială: Ministrul adjunct al apărării Viaceslav Șapovalov, șeful adjunct al administrației prezidențiale ucrainene Kirilo Timoșenko și procurorul general adjunct Oleksii Simonenko se numără printre oficialii care au demisionat.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunțase luni seară că au loc schimbări de personal la nivel înalt și la niveluri inferioare și că mai mulţi responsabili oficiali ucraineni îşi vor părăsi posturile.
Contracte umflate de „două sau trei” ori
La sfârșitul săptămânii trecute, o investigație a unui ziar ucrainean a acuzat Ministerul Apărării de la Kiev că a semnat contracte de furnizare de alimente pentru trupele de pe front la prețuri de „două sau trei” ori mai mari decât cele obișnuite.
Suma în cauză este de 320 de milioane de euro doar în anul 2023, potrivit site-ului de știri ZN.ua.
„Chiar dacă aceste acuzații sunt nefondate… (demisiile) vor permite păstrarea încrederii societății și a partenerilor internaționali”, a transmis Ministerul ucrainean al Apărării, într-un comunicat de presă.
Duminică, ministerul condus de Oleksii Reznikov a respins acuzațiile ca fiind false, susținând că relatările apărute în presă sunt „manipulări deliberate”.
Ministerul a precizat că va demara o anchetă privind „difuzarea” de informații „înșelătoare”, care „dăunează intereselor apărării într-o perioadă specială”.
Separat, procurorii anticorupție l-au arestat sâmbătă, 21 ianaurie, pe ministrul adjunct al infrastructurii, Vasil Lozinskii, sub suspiciunea că a primit o mită de 367.000 de euro pentru a cumpăra generatoare de electricitate la suprapreț în septembrie anul trecut, acuzație pe care oficialul ucrainean o neagă.
Furnizorul a susținut că a fost vorba de o greșeală și că nu a fost dată nicio mită.
Scandalul ar putea diminua entuziasmul Occidentului față de guvernul de la Kiev, care are o lungă istorie de guvernare șubredă, mai ales într-un moment în care cere NATO să-i furnizeze tancuri grele de luptă, Leopard 2, de fabricație germană, scrie Reuters.
Ucraina susține că are nevoie de ele pentru a străpunge liniile rușilor și pentru a-și recuceri teritoriul, însă unii oficiali europeni au avertizat că livrarea lor ar putea duce la escaladarea conflictului.
Foto: Hepta.ro
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Crisiana • 24.01.2023, 16:40
Oau! Zelnsk.iuda a constatat ,,in sfarsit,, ca are corupti langa el! Cam greu, cam tarziu pentru un Lider Maximum cum se crede el! Clar, vrea tot mi mult sa intre in UE macar.pentru ca are mare nevoie de banii ei. Cu oligarhii ce face? Dupa un ministru al lui cica acestia vor autodisparea .Hahaha! Posibil se muta din Ucraina temporar. Are ,,Z,, grija de ei. Acel ,,Z ,, care nu-i place lui Zelensk.iuda.Desigur doar de oligarhii de incredere care cand pun ceva euroi prin bancile din Elvetia ii fac si lui parte.Pentru a adera noua UE ne-a cerut sa rezolvam problema minoritatilor desi acestea nu erau hingherite si lipsite de drepturi constitutionale cum este acum minoritatea romana din Ucraina.Nici credinta lor nu era afectata.Nu se dadea foc bisericilor sau moscheelor mioritatilor. Nici Romania inainte de 89 sau dupa si nici Hitler nu au facut aceasta.Barbarii ucrainieni ai lui,, Z ,,o fac acum. In Romania avem si o minoritate ucrainiana care se bucura de aceleasi drepturi cu romanii majoritari. Nu am auzit ca liderii ei sa faca cevamacar o scrisorica catre ,,Z,,Peste 1 mil de refugiati urainieni,nici ei Ma doare faptul ca presedintele nostru, Prim Ministrul, democratul Ciolacu si ministru de externe Aurescu,Parlaentul, BOR nu au facut nici macar o plangere catre marele,,Z,,ucrainian.De BOR nu ma mir.patriarhul nostru are un trecut controversat. Dar restul? Este f clar!Romanii minoritari in Ucraina si in restul lumii nu au protectia constitutionala a statului roman,rusine!
parpalache • 24.01.2023, 16:17
Au facut economie la elicoptere!Mai simplu e sa-i demiți decât sa-i lichidezi!
pikpik • 24.01.2023, 13:44
Am våzut pe social media: intr-o piatå cineva vindea produse alimentare ce proveneau de la ajutoare internationale: conserve de carne, peste etc. Asta asa la nivel mic, dar la fel se fac manevre si cu arme, tancuri etc. nici måcar 1/3 nu ajung pe "front", restul il valorificå cash. Donati. donati...