La Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța au fost diagnosticate 101 cazuri de enterocolită în perioada 17-23 iulie. Medicii au decis ca 63 dintre pacienți, mulți dintre ei copii, să fie internați, notează Replica. Numărul cazurilor de îmbolăviri a crescut cu 40 la sută, comparativ cu aceeași perioadă din luna iunie, avertizează cadrele medicale.
De la nisipul în care se joacă micuții, la apa mării, până la mâncarea pe care o consumați, toate pot reprezenta o sursă de îmbolnăvire.
„Enterocolita este o inflamație a intestinului subțire, o enterită. Cauzele de la care pleacă sunt cauze microbiene, de orice microb care poate da enterocolită. Microbii ajung în intestin odată cu alimentele stricate, alteori cu alimentele contaminate, de exemplu, alimentele care nu sunt preparate termic, precum fructe, legume, alimentele preparate pentru salate”, a declarat, pentru Libertatea, dr. Constantin Dina, directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța
Nerespectarea condițiilor minine de igienă poate duce provoca această boală.
„Uneori sunt din neanteția consumatorului, alteori din neglijența vânzătorului care poate să-ți vândă o salată care nu este foarte bine spălată și atunci să te apuce durerile de stomac”, a explicat dr. Dina.
Oamenii consumă adesea substanțe greu de suportat pentru tubul digestiv, precum alimente prea dulci, prea sărate, prea reci sau prea calde. Combinația dintre acestea, cum ar fi, de exemplu, înghețata consumată imediat după o porție de ciorbă, poate genera o formă de enterocolită, explică medicii.
Care sunt simptomele de enterocolită
- dureri abdominale
- febră
- diaree
- dureri de cap
- grețuri
- vărsături
În cazul în care ați fost diagnosticați cu enterocolită, medicii spun că trebuie să ne hidratăm foarte bine păentru a compensa pierderea de lichide prin diaree.
Regimul alimentar în caz de enterocolită
„Ar trebui să ia supe simple, cu orez, cu morcovi, să mănânce pâine prăjită, să mănânce un pilaf cu orez, ceai de mentă. Regimul ar trebui ținut aproape o săptămână. Carnea trebuie mâncată fiartă sau friptă pe grătar. Cartofii să fie natur, în niciun caz prăjiți. Brânzeturile să fie nefermentate”, a explicat directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța
Ce mâncare trebuie evitată neapărat în caz de enterocolită
- supele și ciorbele cu carne
- alimentele dulci
- legumele și fructele nepreparate termic
- băuturile carbogazoase
- condimentele
- prăjelile
- alcoolul
- mâncarea tip fast-food
- excesul de dulce sau rece
În cele mai multe cazuri, prevenția este cea mai bună bună soluție pentru a evita îmbolnăvirea cu enterolocolită.
sursă foto: ziuaconstanta.ro
Citește și Un polițist s-a sinucis cu arma din dotare, în Gorj. Gest extrem în casa părintească | FOTO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro