Instituțiile publice din România au intrat în aceste zile sub efectul bulgărelui de zăpadă: angajații din mai multe entități fie participă la proteste spontane, fie au ajuns deja la greva de avertisment și sunt pe cale să recurgă la greva generală.

La începutul săptămânii 13-19 mai, un protest spontan a izbucnit la Guvern, unde angajații din aparatul de lucru al Executivului acuză că sunt „discriminați din punct de vedere al salarizării în raport cu alte categorii de angajați din sectorul de activitate”. Protestatarii din aparatul de lucru al Guvernului cer majorarea cu 30% a salariilor, iar vineri, 17 mai, vor intra în grevă de avertisment.

Sindicatul angajaților din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat pentru joi, între orele 15.00 și 17.00, și vineri, între 12.00 și 14.30, „un miting de protest” în fața instituției unde lucrează. Cei din MIPE susțin că volumul de lucru este de șase ori mai mare decât în 2019, mulți oameni plecând din instituție, iar salariile sunt în continuare insuficient de mari cât să oprească exodul.

Proteste spontane au început joi, între orele 10.00 și 12.00, la agențiile județe pentru Protecția Mediului. „Angajații din Agențiile Județene pentru Protecția Mediului protestează împotriva discriminării salariale. Aproximativ 1.400 de salariați din întreaga țară sunt profund indignați de discriminarea salarială la care sunt supuși în comparație cu colegii lor din alte agenții și instituții județene, cărora li s-au stabilit salariile la nivelul celor de la nivel central prin OUG 128/2023”, este mesajul transmis pe mai multe pagini de Facebook ale agențiilor județene.

Noaptea inedită a muzeelor

Tradițional, de Noaptea Muzeelor numeroase instituții de cultură sunt deschise pentru a fi vizitate gratuit. Însă protestele s-au extins și în această zonă. Așa că numeroase instituții de cultură, de la Muzeul Municipiului București la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea au intrat în hora protestelor, organizate chiar în timpul Nopții Muzeelor.

„Sindicatele din domeniul protecției patrimoniului cultural național, asociate în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, declară pe 18 mai – Noapte în muzeele din România”, potrivit unui anunț al Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia”, fiind pichetat mai întâi Ministerul Culturii, iar între orele 19 și 23 are loc protest în fața Guvernului.

La începutul ședinței de Guvern de joi, 16 mai, premierul Marcel Ciolacu a cerut găsirea unor soluții și s-a declarat optimist că va exista, totuși, o noapte a muzeelor.

„Discutăm azi şi propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzeele ţării, dar şi pentru alte categorii unde sunt discrepanţe salariale”, a afirmat liderul de la Palatul Victoria, fiind așteptată și opinia Ministerului Finanțelor, pentru a fi adoptat săptămâna viitoare un act normativ. Premierul a subliniat că, în asemenea condiții, e „convins” că Noaptea Muzeelor va putea avea loc cu toate instituțiile de cultură deschise.

Experiența amăgirilor

Cuvântul dat de cei din Guvern nu este întotdeauna respectat. Un exemplu în acest sens este dialogul cu sindicaliștii din primăriile de comune. Sindicatul Național SCOR, din care fac parte angajații de comune din România, a decis să fie începută greva generală pe 3 iunie, adică exact în săptămâna alegerilor.

„După trei luni de păcăleală, armistițiul acordat la cererea Guvernului a încetat! Promisiunile făcute personal de către primul ministru, în fața a 350 de primari ai comunelor, la începutul lunii februarie, au fost simple amăgiri. Sectoarele de activitate aflate în directa subordonare, responsabilitate și cofinanțare a administrației publice locale (sănătatea, educația și asistența socială) sunt salarizate, prin ordonanțe de urgență, la nivelul anului 2023 + 20%.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

În tot acest timp, noi, salariații din primăriile comunelor și orașelor, am fost lăsați legați de gard, la nivelul anului 2021 + 200 lei, deși avem și noi o OUG, cu nr. 45/2023, care NU ne este aplicată”, arată SCOR, într-un mesaj publicat pe pagina sindicatului.  

Reprezentanții angajaților din primăriile de comune au subliniat că au fost „duși cu vorba, ba la 31 martie, ba la 25 aprilie” privind un răspuns referitor la revendicările salariale. Aceștia susțin că greva generală din săptămâna alegerilor va avea loc cu certitudine. Un semnal în acest sens a fost dat și pe 10 mai, când în sute de primării au fost greve de avertisment.

 
 

Urmărește-ne pe Google News