Vâlcov a spus că o astfel de decizie depinde de premierul Viorica Dăncilă.
„Eu sunt consilier pe economic şi pe social. Neţinând de mine justiţia, şi este şi de înţeles că nu aş dori să mă amestec, decizia este la primul ministru”, a adăugat Vâlcov.
La un an de când preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţa că proiectul de lege venit de la Guvern privind eliberarea mai multor condamnaţi se amână până când PSD îşi dă seama dacă e oportun sau nu, patru iniţiative privind graţierea sunt în continuare pe mâna parlamentarilor.
Liviu Dragnea spunea, în urmă cu un an, că aşteaptă pachetul legislativ de la Ministerul Justiţiei şi abia atunci vor lua o hotărâre. Între timp, legile justiţiei au fost adoptate, iar comisia specială condusă de Florin Iordache dezbate modificările la Codul Penal. Graţierea a rămas, însă, în sertarele comisiilor. Senatorii şi deputaţii nu au mai ridicat problema, dar proiectele de legi pot fi reactivate oricând, după modelul „Marţea neagră”. În 2013, parlamentarii au folosit un proiect de lege vechi pentru a adopta graţierea.
Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat în 8 februarie 2018 de către instanţa supremă la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate.
Decizia judecătorilor nu este definitivă și poate fi atacată de procurorii DNA la Curtea de Apel Craiova.
În februarie 2018, Darius Vâlcov a fost condamnat, de instanța supremă, la 8 ani de închisoare, pentru trafic de influență și spălare de bani. Instanţa a dispus confiscarea de la Vâlcov a sumei de 6,2 milioane de lei. Decizia instanței nu este definitivă.
În mai 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.
Citește și: