Comisarul european pentru comerț, care a crescut în fosta Uniune Sovietică și se bazează pe experiența sa de fost prim-ministru al Letoniei, consideră că blocul comunitar trebuie să ia în serios amenințarea Rusiei, după ani în care Bruxellesul a avut o poziție ambiguă față de Moscova.
„Dacă nu sprijinim Ucraina, aceasta (Vladimir Putin, n.r.) nu se va opri în Ucraina. În mod clar, Putin este acum într-o dispoziție agresivă, de război și, din păcate, este probabil ca această agresiune să continue și în alte țări”, a declarat Valdis Dombrovskis.
Întrebat dacă îl îngrijorează, în mod special, situația Republicii Moldova, acesta a identificat țările baltice ca fiind principala sursă de îngrijorare. Dombrovskis a precizat că trebuie să ne uităm cu atenție la „escaladarea retoricii agresive a Rusiei și chiar la declarațiile potrivit cărora Rusia susține interesele Belarusului de a avea acces la Marea Baltică, dar și la amplificarea retoricii antibaltice” pentru a înțelege mai bine care ar putea fi următoarea țintă a Moscovei. „Ei bine, în Ucraina (agresiunea, n.r.) a început, de asemenea, cu o retorică antiucraineană în creștere”, a arătat comisarul european.
Deși acceptă că amenințarea nucleară a Rusiei este serioasă, Dombrovskis avertizează că a-l „liniști” pe liderul rus nu reprezintă chiar cea mai bună opțiune.
Întrebarea este: în ce măsură cedăm în fața acestui șantaj, care poate fi folosit tot timpul, împotriva tuturor? Putin își va continua războaiele agresive, va folosi întotdeauna acest șantaj. Acestea sunt lecții care ar fi trebuit învățate înainte. Liniștirea agresorului nu funcționează, iar agresorul trebuie oprit prin toate mijloacele.
Valdis Dombrovskis:
Dombrovskis s-a arătat, de asemenea, sceptic cu privire la politicile de deschidere diplomatică față de Putin. „Întrebarea este dacă acestea aduc niște rezultate tangibile în ceea ce privește oprirea războiului, sau cel puțin pentru obținerea unei încetări a focului sau a coridoarelor umanitare. În prezent, niciuna dintre acestea nu s-a materializat, din păcate”, a arătat oficialul european.
Politico amintește, în acest context, că președintele francez Emmanuel Macron a jucat un rol principal în relația Europei cu Putin, președintele rus discutând, de asemenea, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu cancelarul german Olaf Scholz în ultimele zile.
Fostul premier leton a subliniat că noi sancțiuni împotriva Rusiei ar putea fi adoptate în următoarele zile.
„Nicio opțiune (privind sancțiunile, n.r.) nu ar trebui exclusă”, a spus Dombrovsksis, inclusiv în sectorul energetic. „Ar trebui să facem mai mult, pentru că, din păcate, această agresiune nu se oprește, așa că ar trebui să găsim o modalitate de a opri, cumva, capacitatea lui Putin de a finanța acest război”, a mai spus Dombrovskis.
Deși Dombrovskis adoptă o linie dură în privința sanțiunilor din domeniul energetic, este departe de a fi clar dacă Europa ar fi capabilă să lovească puternic sectorul energetic rus, mai ales că Germania se opune unor astfel de măsuri, notează Politico.
În ceea ce privește varianta ca UE să vizeze, printe sancțiunile viitoare, petrolul și gazele rusești, Dombrovskis a spus că o evaluare a Comisiei Europene este în desfășurare la acest moment, dar a subliniat că „nimic nu ar trebui să fie exclus”. Pe fondul unei creșteri a prețurilor petrolului ca urmare a speculațiilor că Statele Unite ar putea institui un embargo asupra țițeiului rusesc, Comisia Europeană a precizat că luarea unor măsuri împotriva petrolului ar putea avea efecte „mai puțin turbulente” decât în cazul gazelor naturale.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Vezi şi care sunt țările baltice și capitalele lor!