„Îmi era ruşine, ruşine să fiu român”
După arestarea părinţilor săi, Valentin şi prietena sa, care acum îi este soţie, au plecat din Bucureşti, mergând să locuiască la un prieten. El a fost arestat la 25 decembrie, ziua în care părinţii săi au fost judecaţi sumar şi executaţi. „În seara aceea am fost dus la un complex militar şi am privit procesul şi execuţia la televizor (…). Îmi era ruşine, ruşine să fiu român (…). Nu e vorba despre cum îţi tratezi liderii, nu are nici o legătură. Este greu de descris, dar am avut sentimentul acesta când priveam, că este un fel de lucru murdar (…) că era ruşinos să priveşti asta”, povesteşte el, citat de Mediafax.
Valentin a fost închis timp de opt luni şi apoi eliberat într-o ţară care deja se întreba care a fost adevărata natură a revoluţiei, notează publicaţia citată.
„Nu a fost o revoluţie sau un puci”
La fel ca mulţi alţi români, Valentin Ceauşescu crede că un grup de comunişti care se opuneau tatălui său sau căutau să obţină câştiguri personale a conspirat pentru a prelua puterea, sub acoperirea protestelor, folosind armata pentru a declanşa haosul sângeros în ţară, înainte de a se prezenta drept „Frontul Salvării Naţionale”. Potrivit irishtimes.com, membrii FSN şi aliaţii lor au blocat în mod repetat toate eforturile pentru a se afla adevărul despre revoluţie.
„Nu a fost o revoluţie sau un puci – aş descrie (situaţia) ca pe o mizerie”, a afirmat Ceauşescu. El este convins că atât Kremlinul reformator al lui Mihail Gorbaciov, cât şi alte Guverne din Europa de Est şi de Vest au sprijinit planurile pentru înlăturarea tatălui său.
Ceauşescu apreciază că schimbarea paşnică ar fi fost posibilă în România şi ar fi creat o naţiune mai puţin marcată de corupţie, suspiciuni şi recriminare. „Dar toţi ceilalţi au gândit altfel. Şi de aceea am ajuns aici”, conchide el.
Valentin Ceausescu nu are limuzină, nu are gardă de corp şi trăieşte departe de centrul Bucureştiului, într-o suburbie liniştită. Soarbe din cafea, fumează şi îşi povesteste istoria remarcabilă, scrie Irish Times.