„Haideţi să ne imaginăm următorul scenariu. Să spunem că nu am fi venit cu această propunere prin care societăţile să practice tarifele din luna februarie. Credeţi că s-ar fi dublat tarifele până în septembrie? Am răspuns indirect printr-o altă întrebare, credeţi că fără această limitare la februarie s-ar fi dublat? Eu nu cred. Nu există această posibilitate”, a susținut Valentin Ionescu la briefingul de presă după ședința de Guvern.

Totodată, el a precizat că ASF va veni cu o propunere de schimbare a legii RCA, cel mai probabil în luna mai.

Întrebat despre faptul că fostul premier Florin Cîţu, acum senator PNL, a afirmat că una sau două companii din asigurările RCA vor ieși de pe piața din România, oficialul ASF a răspuns: „Vom vedea”.

Guvernul a aprobat miercuri, 5 aprilie, îngheţarea temporară a tarifelor poliţelor RCA pentru o perioadă de 6 luni la valoarea din februarie 2023, după falimentul Euroins și după ce, la precedentele ședinței de Guvern, măsura a fost amânată succesiv.

Proiectul privind plafonarea prețurilor la polițele RCA pe 6 luni după falimentul Euroins, elaborat de ASF și conceput inițial la valoarea din martie 2022, trebuia să intre încă din 24 martie pe ordinea de zi a Guvernului, însă ASF l-a retras, după mai multe critici din piață. Proiectul a fost scos pentru „o analiză completă” a observațiilor venite, după cum a spus atunci Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF.

Euroins este a patra societate care intră în faliment în piaţa asigurărilor după Astra în 2015, Carpatica în 2016 și City Insurance în 2021.

Fondul de Garantare a Asiguraților a transmis la solicitarea Libertatea că, în martie 2023, Euroins avea 3,66 milioane de polițe, dintre care 2,76 milioane asigurați RCA. 

Urmărește-ne pe Google News