„Din ce înțeleg eu din discuția cu Asociația Pensiilor adminsitrate privat, marea majoritate, dacă nu toate cele 7 societăți de adminsitrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, deoarece condițiile li se par excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un câștig inexistent. 7,25 milioane persoane ar avea de suferit”, a spus Lazea.

Ordonanța 114 a fost adoptată în luna decembrie de către Guvern.

OUG 114, mama tuturor relelor

Pe lângă „taxa pe lăcomie”, impusă de Executiv băncilor, aceasta aduce și o serie de modificări în segmentul pensiilor de la Pilonul II.

Mai exact, comisioanele de administrare sunt reduse, administratorilor de fonduri li se cere să vină cu 800 de milioane de euro pentru a completa cerințele de capital, iar românii primesc opțiunea de a nu mai cotiza la Pilonul II, ci doar la Pilonul I, adică la pensia de stat.

Efecte negative

„BNR este interesată de evoluția BVB din mai multe motive. Primul e de stabilitate financiară, al doilea, de stabilitate macroeconomică și al treilea, de a încuraja o metoda alternativă de finanțare, alta decât creditul bancar.(…) Din păcate efectele OUG 114 ar putea să inverseze procesul de ajungere a bursei la statutul de piață emergentă”, a explicat Lazea.

Potrivit acestuia, sunt afectate trei categorii de interese și anume: investițiile pe bursă, pensii decente pentru 7 milioane de participanți și finanțarea Guvernului de către fondurile de pensii.

De ce este important Pilonul II

Lazea a mai spus ca documentele oficiale privind Planul de aderare al României la euro recunosc importanta Pilonului II de pensii.

„Se recunoaște acolo că investițiile pe Bursa de Valori București asigură cel putin 15% din lichiditatea acesteia, că fondurile de pensii vor asigura pensii decente pentru peste 7 milioane de participanți, că aceleași fonduri de pensii asigură peste 20% din finanțarea Guvernului prin titlurile de stat pe care le dețin”, a punctat Lazea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News