Ungaria sau Slovacia ne dau lecții
”Prima întrebare, dacă suntem structural mai asemănători cu statele zonei euro sau măcar cu statele din centrul şi estul Europei? Aici, răspunsul, după mine, este: Nu suntem. Suntem mai îndepărtaţi de ei pentru că ceea ce se întâmpla prin 2014 – 2015, când tindeam cu deficitul de cont curent spre zero şi aproape că deveneam exportatori neţi, aproape că deveneam excedentari la export, adică exporturile tindeau să depăşească importurile, ne-ar fi apropiat de zona Vişegrad, de Cehia, Ungaria şi Slovacia. Polonia este o excepţie, fiindcă are încă un deficit mic.
Ce era rău pe acele politici dacă noi deveneam o altă ţară net exportatoare? Cu alte cuvinte, atelierul de producţie al Germaniei, Austriei, al Franţei, al Olandei şi aşa mai departe. Acela era modelul. Când colo, în 2015, s-a luat decizia să se stimuleze consumul prin primele runde de reducere de TVA. Bineînţeles că aceste runde au dus la o creştere a importurilor şi aşa mai departe”, a afirmat Lazea, la o conferință.
Nu suntem pregătiți pentru viitoare crize
Acesta s-a mai întrebat și dacă România este capabilă să facă față unei viitoare crize.
”Este România mai asemănătoare structural cu statele zonei euro sau măcar cu statele din centrul şi estul Europei, astăzi, ca urmare a acestor politici? Aceasta mi se pare că are sens. Iar a doua întrebare: Este România mai puţin vulnerabilă în cazul unei viitoare crize internaţionale?”, întreba retoric Lazea.
Iar răspunsul este că nu suntem. Economistul-șef al BNR a arătat că ţările emergente au învăţat din crizele din 1998 şi 2008 că trebuie să se pună la adăpost prin surplusuri de cont curent şi deficite cât mai mici, însă România nu a învăţat lecţia aceasta.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat de curând că în țara noastră consumul aduce cea mai mare parte a creșterii economice. „Pe partea mai puțin pozitivă a creșterii economice, consumul a fost principalul motor de creștere, cu efecte negative asupra acesteia în sensul că a crescut mai mult de cât a putut să ofere producția autohtonă”, a mai spus Isărescu, cu ocazia prezentării raportului privind inflația.
Potrivit lui, acest trend de consum excesiv se tranformă în locuri de muncă pentru alte state din care noi importăm și nu vrem acest lucru pentru că nu este deloc benefic. Aceasta este una dintre cauzele pentru care România a avut multe scumpiri într-un timp scurt.