„Drum lin, Valentin Uritescu! S-a stins din viață, ieri, la 81 de ani. Un mare iubitor de Electrecord”, arată mesajul postat de cunoscuta companie de muzică Electrecord, pe Facebook.
„A plecat spre stele și dragul nostru maestru și coleg, Nea Vali Uritescu! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!!!”, a scris pe Facebook și actorul Valentin Teodosiu.
Moartea lui Valentin Uritescu a fost confirmată și de Teatrul Bulandra. „A murit Valentin Uritescu. Multe generații cunosc acest nume, îl asociază unui chip, unui glas și unui mod inconfundabil de interpretare”, se arată într-o postare pe Facebook-ul instituției culturale.
În urmă cu un an, soția sa, Valeria, spunea că Valentin Uritescu „este lucid, dar are şi zile în care nu poate vorbi”.
„Recunoaşte lumea din jur, dar de multe ori pur şi simplu nu poate vorbi. Alternează zilele bune cu cele proaste, iar chestiunea asta pare constanta ultimilor ani, dar ce mă îngrijorează foarte tare este faptul că nu avem o predicţie asupra stării sale viitoare. Pur şi simplu, nimeni nu poate anticipa care va fi ziua sau zilele acelea bune şi când vor urma cele rele, ca să ne pregătim şi pentru una, şi pentru cealaltă”, spunea Valeria Uritescu în iunie 2021 pentru impact.ro.
Valentin Uritescu suferea de boala Parkinson încă din tinerețe.
Locuia într-un cămin
Actorul a fost cel care a cerut familiei, în urmă cu câțiva ani, să îl ducă într-un centru medical pentru seniori, ca să beneficieze de îngrijire de specialitate.
„De doi ani stă aici, poate mai mult. Arată foarte bine. E mai bine ca la hotel. Acolo l-am trimis, pentru că merită să stea într-un loc bun, unde este îngrijit!”, spunea Valeria Uritescu, soția fostului actor, în luna mai a acestui an, pentru Fanatik.
50 de ani de teatru și film
Născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba, Valentin Uritescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale din Bucureşti (1963), apoi a fost angajat la Teatrul Maria Filotti din Brăila (1963-1968).
A mai jucat, de asemenea, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1968-1980), precum şi la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1981-1990), a informat Agerpres.
Uritescu a continuat să joace teatru și după Revoluție, la Teatrul Naţional Bucureşti, pe a cărui scenă a putut fi admirat între anii 1990-2009 în piese precum: „Avram Iancu” (1991), „Vrăjitoarele din Salem” (1991), „Livada de vişini” (1992), „Strigoii” (1998), „Take, Ianke şi Cadîr” (2001), „Tărâmul celălalt” (2002), „Povestiri din zona interzisă” (2004), „Patimile Sfântului Tommaso DAquino” (2005).
În 2009, Valentin Uritescu a interpretat rolul Pantalone în spectacolul „Mincinosul” de Carlo Goldoni (regia Toma Enache), montat la Teatrul Nottara.
Totodată, Valentin Uritescu a jucat în zeci de filme, printre care „Angela merge mai departe” (1981), „Noi, cei din linia întâi” (1985), „Trenul de aur” (1986), „Nişte băieţi grozavi” (1987), „De-aş fi Peter Pan” (1991), „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), „Examen” (2000), „Turnul din Pisa” (2002), „Amantul marii doamne Dracula” (2005) și „Schimb valutar” (2008).
Valentin Uritescu a avut un mare succes cu rolul sergentului Şaptefraţi în serialul de televiziune „Lumini şi umbre” din 1981-1982, precum şi în filmul lui Sergiu Nicolaescu „Noi, cei din linia întâi”, 1985.
În 2011, Valentin Uritescu a debutat în lumea literară cu volumul autobiografic „Aşa sunt eu, prost!”, iar doi ani mai târziu a continuat cu „Să ai grijă de cel bun din tine”, cartea de amintiri dedicată tatălui său, ambele apărute la Editura Humanitas. În 2016, artistul a lansat şi volumul „Bântuit de vieţile altora”, memorii apărute la Editura Ars Docendi.
În 2017, Valentin Uritescu a primit premiul pentru întreaga activitate, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro