Valentina Vladimirovna Tereșkova s-a născut într-o familie de ţărani la Maslennikovo, Rusia, în 1937. La vârsta de 18 ani, a început să lucreze la o fabrică de textile, iar la 22 de ani, a făcut primul salt cu paraşuta, la un club local de aviaţie. Entuziasmul ei pentru săriturile cu paraşuta a adus-o în atenţia programului spaţial sovietic, care la începutul anilor 60 încerca să ducă o femeie în spaţiu şi să depăşească încă o dată Statele Unite. În februarie 1962, a fost aleasă împreună cu alte trei paraşutiste şi o femeie pilot, să înceapă antrenamentele intensive pentru a deveni cosmonaut.
În 1963, Tereșkova a fost aleasă să facă parte din programul Vostok. La 14 iunie 1963, Vostok 5 a fost lansat în spaţiu, avându-l la bord pe cosmonautul Valeri Bykovsky. În timp ce Bykovsky se afla încă pe orbită, Tereșkova a fost lansată în spaţiu la data de 16 iunie, la bordul navetei Vostok 6. Cele două navete spaţiale aveau trasee diferite, însă la un moment dat, s-au apropiat la doar trei mile una de alta, permiţându-le celor doi cosmonauţi să comunice. Naveta Tereșkovei era condusă de un sistem de control automat, iar ea nu a preluat niciodată controlul manual. La 19 iunie, după aproape trei zile în spaţiu, Vostok 6 a reintrat în atmosferă şi Tereșkova s-a paraşutat cu succes. Bikovski şi Vostok 5 au aterizat în siguranţă câteva ore mai târziu.
După zborul ei istoric, Valentina Tereșkova a primit distincţile „Ordinul Lenin” şi cea de erou al Uniunii Sovietice. În noiembrie 1963, s-a căsătorit cu cosmonautul Andrian Nikolaiev, din cauza presiunilor liderului Uniunii Sovietice Nikita Hrușciov, care a văzut un avantaj propagandistic în căsătoria a doi cosmonauţi. Cuplul a făcut câteva călătorii în străinătate, au avut o fiică, după care au divorţat. În 1962, Tereșkova a devenit membru al Sovietului Suprem, Parlamentul U.R.S.S.-ului, devenind reprezentant al Uniunii Sovietice în numeroase organizaţii ale femeilor şi la numeroase evenimente. Nu a mai plecat niciodată în spaţiu, iar următorul zbor în spaţiu al unei femei a avut loc abia în anii 80. Prima americancă în spaţiu a fost, în 1983, dr. Sally Ride, medicul de pe naveta spaţială Challenger.
 

Urmărește-ne pe Google News