Generalul Krivonos a susținut că bombardarea postului de comandă din direcția Zaporojie, sud-estul Ucrainei, a avut loc imediat după un apel de la biroul președintelui Zelenski, iar faptul că „șeful de Stat Major nu a murit a fost un miracol”.

„A preluat telefonul, și-a dezvăluit locația prin semnal radio și, după un minut și jumătate, un proiectil rusesc ghidat a lovit acolo. Zalujnî a fost atins de schije, avea o gaură în el”, a declarat Krivonos.

Potrivit generalului, comandantul a fost salvat doar de faptul „că postul era bine fortificat”.

Foto: Valeri Zalujnîi, fostul șef al Statului Major General ucrainean, în timpul unui discurs susținut cu doar cinci zile înaintea invaziei ruse.
Sursa: PROFIMEDIA

Generalul Serhii Krivonos, 54 de ani, fostul comandant al forțelor speciale ucrainene (2016-2019), are dosar penal pentru modul a comandat apărarea Aeroportului Internațional Sikorski din Kiev, după declanșarea invaziei rusești.

În mai 2023, în presă au apărut informații despre rănirea lui Zalujnîi. O serie de instituții de presă au susținut că generalul a fost ucis în regiunea Herson. Publicațiile ruse au insistat că generalul ar fi suferit intervenție chirurgicală de craniotomie. 

Oficial, Kievul nu a confirmat niciodată această informație, iar comandantul a reapărut în spațiul public. Ulterior, în februarie, Zalujnîi a fost demis, iar în locul lui a fost instalat generalul colonel Oleksandr Sîrski

Generalul Serhii Krivonos, care relatează incidentul.
Foto: Profimedia

Anterior, citând surse din armată, publicația ucraineană Zerkalo Nedeli a scris că, în urma unui examen medical, „Zalujnîi a fost declarat inapt pentru serviciul militar”.

Pe 7 martie, Zalujnîi a fost propus în postul de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Pe 10 iulie, a preluat efectiv postul.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a fost suspectat că și-a trimis pur și simplu principalul concurent departe de Kiev, a sugerat Lenta. Potrivit rezultatelor unui sondaj al Centrului de Cercetare Socială și de Marketing SOCIS, Zalujnîi ar fi câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina dacă ar fi avut loc în acest an.

Urmărește-ne pe Google News