Mai mulți comandanți de rang înalt ai armatei ucrainene, dar în special fostul șef al forțelor armate, generalul Valeri Zalujnîi, au pus sub semnul întrebării, la începutul anului, incursiunea transfrontalieră din Rusia, au declarat oficiali militari ucraineni pentru Politico.

În prezent ambasador al Ucrainei la Londra, Valeri Zalujnîi s-a arătat sceptic în momentul în care președintele Volodimir Zelenski a adus pentru prima oară în discuție o posibilă ofensivă în regiunea Kursk, anul acesta.

Generalul considera invazia prea riscantă, deoarece nu existau planuri bine întocmite pentru acțiuni ulterioare în aceste teritorii, potrivit oficialilor citați de Politico.

„Odată ce ai capul de pod, ce urmează?”, a întrebat Valeri Zalujnîi.

„Nu a primit niciodată un răspuns clar de la Zelenski”, a spus unul dintre oficiali. „Simțea că este un joc de noroc”, a adăugat oficialul.

Și comandantul Brigăzii de Asalt Aerian 80, Emil Ișkulov, s-a opus incursiunii din Rusia. Cunoscut pentru reputația sa, acesta a fost demis în iulie, în ciuda protestelor unor ofițeri de rang înalt.

Potrivit interlocutorilor Politico, motivul demiterii lui Ișkulov a fost dezacordul acestuia cu sarcina, care, în opinia sa, nu corespundea capacităţilor brigăzii. Ișkulov credea că operațiunea din Kursk ar putea duce la pierderi semnificative în rândul unităților sale din cauza riscului excesiv, dar și a planificării insuficiente.

Întrebarea lui Zalujnîi rămâne și acum una cheie, atât occidentalii, cât și ucrainenii fiind îngrijorați că forțele Kievului ar putea fi prinse ca într-un clește și ar putea suferi o înfrângere demoralizatoare.

Argumentul lor este că desfășurarea de forțe substanțiale înseamnă că acestea nu pot fi folosite pentru a menține linia frontului în Donețk, unde forțele ruse presează în mod constant pe direcția Pokrovsk și avansează de-a lungul unui autostrazi importante care leagă orașele Donețk și Zaporojie, punând în dificultate liniile defensive ucrainene din jurul localității Vuhledar.

„Forțele ruse continuă să facă progrese tactice semnificative la sud-est de Pokrovsk, un important centru logistic aflat la intersecția unora dintre cele mai importante rute de aprovizionare feroviară ale Ucrainei”, a transmis Institutul pentru Studiul războiului (ISW).

Volodimir Zelenski a insistat totuși, săptămâna trecută, că situația din Donețk „s-a îmbunătățit ușor”.

În plus, președintele ucrainean a susținut că sunt semne că lansarea ofensivei în Kursk i-a obligat și pe ruși să aloce resurse pe care altminteri le-ar fi folosit pe frontul din est.

În țară, actualul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a fost ecoul acestui argument. Ucrainenii au cucerit aproape 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rus, fapt care a silit Kremlinul să transfere un număr de trupe experimentate desfășurate anterior în Donbas.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News