Mult-așteptata contraofensivă a forțelor ucrainene, prin care Kievul încearcă să-și recapete teritoriile din estul și sudul țării, este acum în plină desfășurare, chiar dacă o concluzie clară despre succesul ei nu poate fi trasă deocamdată.
O figură-cheie în planificarea și executarea acestei operațiuni este generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al armatei Ucrainei. Puțin cunoscut până la începerea războiului, generalul este acum un erou în țara sa, unde popularitatea sa a ajuns să rivalizeze cu cea a președintelui Volodimir Zelenski.
Analiștii occidentali, care au prezis cu exactitate izbucnirea războiului, i-au atribuit inițial rolul unui figurant, care nu va avea posibilitatea să salveze Ucraina de la o ocupație completă.
După apărarea cu succes a regiunii Kiev, distrugerea crucișătorului Moskva, contraofensiva din regiunea Harkov și eliberarea orașului Herson, toată lumea a început să vorbească despre Zalujnîi ca despre un lider militar extraordinar, scrie BBC.
El oferă rar interviuri, dar a apărut pe coperta revistei Time, care l-a inclus printre cei mai influenți 100 de oameni de pe planetă.
Așa de popular a ajuns generalul încât puțini îi atacă deciziile, chiar și când există motive întemeiate pentru critici sau pentru semne de întrebare.
Absolut normal, unii comentatori se întreabă deja ce rol ar putea avea Zalujnîi după război și dacă nu cumva el își va folosi popularitatea pentru a intra în politică.
O promovare neașteptată în fruntea armatei
Zalujnîi s-a născut în 1973, într-o familie de militari din orașul Novograd-Volinski. Acolo a absolvit liceul și a studiat, de asemenea, la colegiul de inginerie timp de patru ani.
După aceea, s-a dedicat în întregime carierei militare. În 1997, a absolvit cu onoruri Institutul Forțelor Terestre din Odesa, iar zece ani mai târziu – Academia Națională de Apărare a Ucrainei.
Mai întâi, a fost instruit la nivel operațional-tactic, iar apoi a studiat la facultatea operațional-strategică. În cele din urmă, a ajuns comandant de pluton și comandant al brigăzii 51 a Forțelor Armate ale Ucrainei.
În 2014, Zalujnîi a fost numit comandant adjunct al sectorului C, care era în curs de creare, în zona de nord a regiunii Donețk și în vestul Luhansk. A luat astfel contact direct cu războiul.
Acolo s-a confruntat pentru prima dată cu nevoia de reforme în armata ucraineană. Militarii citați de BBC spun că Zalujnîi a „rezolvat” în mod constant situațiile problematice și a ajutat în mod direct la asigurarea de luptători pe front.
În 2017, a primit epoleții de general, iar în anul următor a devenit primul comandant adjunct al Forțelor Comune, o grupare care lupta în Donbas.
Un caz bine-cunoscut a avut loc în timpul exercițiilor militare din 2020, din regiunea Nikolaev, comandate de Zalujnîi, la care a participat personal președintele Ucrainei. Armata trebuia să testeze sistemul antitanc Javelin donat de Statele Unite, dar în timpul demonstrației, o rachetă nu a zburat. Zalujnîi și-a închipuit că de atunci va fi cunoscut în biroul președintelui drept „ratatul cu rachetele defecte”.
El a spus că nu a înțeles de ce a fost numit în cele din urmă în funcția de comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Cei care îl cunosc bine spun că promovarea, cerută personal de președintele Zelenski, a fost o surpriză nu doar pentru general, ci și pentru mulți alții, deoarece a presupus urcarea mai multor trepte pe scara carierei militare.
Pregătiri secrete pentru începerea războiului
Oficiali ai Statului-Major General ucrainean au declarat pentru BBC că Zalujnîi a adoptat un mod de operare nonstop cu mult timp înainte de începerea războiului, încercând în același timp să țină secrete toate pregătirile.
Potrivit The New Yorker, generalul a ascuns stadiul de pregătire chiar și de Zelenski și aliații americani.
Atașatul militar al Ambasadei SUA la Kiev a fost invitat la o întâlnire la Statul-Major General abia în februarie 2022 și i s-a arătat o schiță a pozițiilor ucrainene și a schemelor de apărare tipărite pe o singură foaie.
Nu i s-a permis să copieze planul, care, după cum s-a dovedit ulterior, oricum ascundea adevărata amploare a pregătirilor.
În ajunul războiului, Zelenski s-a întâlnit cu cei mai bogați oameni de afaceri din țară. Publicația Ukrainska Pravda a scris că tonul încrezător și dur al lui Zalujnîi a fost cel care i-a liniștit pe mulți dintre participanții la întâlnirea de atunci.
În decurs de șapte luni, el a condus apărarea Ucrainei împotriva unei invazii pe scară largă declanșate de o armată mai numeroasă și mai bine echipată.
Pe 26 februarie 2022 era clar că trupele rusești nu reușiseră să „cucerească Kievul în trei zile”, ceea ce inițial părea un rezultat probabil. Dar realitatea rămânea sumbră, iar autoritățile ucrainene făceau apel la public să nu intre în panică. Trupele rusești avansau în nordul, estul și sudul Ucrainei și reprezentau o amenințare considerabilă pentru capitală.
O idee luată în calcul de înalții oficiali ucraineni era distrugerea podurilor peste râul Nipru din apropierea Kievului, pentru a-i împiedica pe ruși să treacă de pe malul stâng estic pe malul drept vestic, unde, printre alte obiective strategice, se afla cartierul guvernamental.
„În niciun caz nu vom face asta”, ar fi răspuns Zalujnîi, atunci când i s-a cerut părerea, potrivit informațiilor BBC. „Ar fi o trădare atât a civililor, cât și a militarilor rămași pe malul estic”, a spus acesta, potrivit surselor citate de postul britanic.
Au urmat multe alte decizii cruciale, iar la începutul lunii aprilie 2022, trupele ucrainene au împins armata rusă înapoi la nord și la est de Kiev.
Delegarea deciziilor către ofițerii de pe front
Unul dintre cele mai importante argumente pentru succesul lui Zalujnîi este că generalul nu a petrecut nicio zi în armata sovietică, scrie BBC.
Cei care îl cunosc spun că este un reprezentant al unei noi generații de generali ucraineni, iar stilul său de management este mai occidental, ceea ce presupune delegarea autorității la nivelurile inferioare de comandă, iar acest lucru sporește eficiența întregii armate.
Colegii lui au declarat, de altfel, pentru BBC că, încă de la începutul carierei sale, Zalujnîi a preferat să construiască relații de încredere cu subordonații săi și să delege deciziile de comandă.
Analiștii spun că flexibilitatea de care au dat dovadă unitățile ucrainene, cu ofițeri juniori capabili să ia decizii pe câmpul de luptă, le-a oferit un avantaj considerabil față de structurile decizionale concentrate spre vârf ale armatei ruse.
Unele surse din armata ucraineană merg chiar până la a spune că comandanții de pe front sunt cei care sunt responsabili în mod colectiv pentru succesele Ucrainei, în timp ce generalul Zalujnîi ar trebui să fie creditat doar pentru că le-a lăsat libertatea de a opera.
În același timp, Zalujnîi a declarat într-un interviu acordat publicației The Economist că a demis zece generali de la începutul războiului, deoarece nu erau la înălțimea sarcinii. Și că un altul s-a împușcat singur. Cine erau acești oameni, Statul-Major General nu a dezvăluit.
Criticile îl ocolesc pe Zalujnîi
În orice caz, după progresele reușite de la sfârșitul verii și începutul toamnei, trupele ucrainene au eliberat mari porțiuni din teritoriul ucrainean în est și sud – în Harkov și Herson. Comandantul-șef și-a consolidat statutul de erou național.
Cota sa de popularitate a ajuns la același nivel cu cea a lui Zelenski, iar unii comentatori au început să speculeze cu privire la o posibilă ruptură între ei. S-a vorbit inclusiv despre faptul că președintele l-ar fi înlocuit pe Zalujnîi de la șefia armatei sau chiar că Zalujnîi ar fi contestat conducerea politică a președintelui.
Până în prezent, niciuna dintre aceste variante nu s-a adeverit.
În acest context, trebuie remarcat că criticile constructive la adresa lui Zalujnîi sunt foarte rare, reputația sa de comandant militar eficient acoperind adesea eventualele greșeli.
De exemplu, retragerea de anul trecut a forțelor armate ucrainene din Severodonețk și Lisiceansk a fost explicată în țările occidentale prin dorința comandamentului ucrainean de a salva viețile militarilor.
Iar rezistența persistentă din Bahmut, unde au fost uciși mulți luptători ucraineni, a fost descrisă de experți drept o tactică justificată, pentru epuizarea forțelor ruse. Asta în ciuda faptului că mai mulți analiști au pus sub semnul întrebării strategia.
În Ucraina, deciziile „generalului de fier”, așa cum este numit Zalujnîi, par puse și mai puțin la îndoială. Dar în conversații neoficiale, militarii din structurile Statului-Major General au declarat pentru BBC că, în viitorul postbelic, societatea ucraineană va cere răspunsuri la întrebări dificile legate în primul rând de pregătirile pentru invazie și operațiunile militare din perioada inițială a războiului.
„În calitate de lider militar, există întrebări pentru Zalujnîi. Multe s-au întâmplat atunci datorită hotărârii comandanților de pe front. El însuși nu a fost atât de ferm”, a declarat unul dintre ofițerii Statului-Major ucrainean, sub rezerva anonimatului.
Există și alte întrebări – de ce sistemul ucrainean de apărare antiaeriană nu a funcționat eficient în timpul atacului rusesc asupra aeroportului Gostomel de lângă Kiev sau cum au reușit rușii să captureze atât de repede regiunea Herson și să ajungă la periferia vestică a orașului Mariupol.
Autoritățile ucrainene investighează aceste chestiuni, scrie BBC.
Imaginea lui Zalujnîi de persoană jovială, care are relații calde cu subordonații, este oarecum în contradicție cu unele dintre acțiunile sale, care indică faptul că este un susținător al unei discipline stricte în armată.
În decembrie 2022, Rada Supremă a adoptat o lege privind înăsprirea pedepselor aplicate pentru dezertare, părăsirea arbitrară a posturilor, nerespectarea unui ordin sau nesupunere.
Instanțelor li s-a interzis să aplice circumstanțe atenuante pentru acuzați și să dea sentințe cu suspendare.
Numeroși militari și activiști pentru drepturile omului au criticat deschis și dur legea, spunând că aceasta scoate luptătorii condamnați de sub incidența Constituției și oferă comandanților, adesea nepregătiți pentru lupte de o asemenea intensitate, pârghii pentru a face presiuni asupra luptătorilor.
În mijlocul discuțiilor pe această temă, Zalujnîi a susținut public legea controversată.
Un general în politică?
Analiștii politici și sociologii au declarat pentru BBC că popularitatea lui Zalujnîi este firească în situația actuală, ținând cont de poziția sa la vârful armatei și de faptul că ucrainenii au nevoie de astfel de povești pentru a-și menține moralul ridicat.
Comportamentul și carisma generalului au ajutat și ele, a explicat pentru BBC strategul politic Serghei Gaidai.
La un moment dat, spre exemplu, Zalujnîi a apărut la nunta unui soldat forțat să amâne ceremonia pentru că fusese trimis pe linia frontului la Bahmut.
„Indicatorii încrederii în Zalujnîi sunt maximi, totali. Sunt în jur de 90% – așa cum arată și încrederea în Forțele Armate sau în victorie. În această privință, Zalujnîi se află alături de Zelenski – au indicatori similari. Toți ceilalți – atât politicieni, cât și personalități publice – au indicatori mult mai mici de încredere sau de satisfacție față de acțiunile lor”, a explicat sociologul Alexei Antipovici.
Deocamdată, statutul de erou al lui Valeri Zalujnîi în rândul ucrainenilor este asigurat, dar, având în vedere că atât de mulți își pun speranțele în comandantul-șef, viitorul va fi probabil complicat – multe depinzând și de felul în care se va sfârși războiul.
Mulți analiști au început să se întrebe dacă nu cumva generalul are un loc în politica postbelică.
Surse ale BBC au spus că ipoteticul „partid al lui Zalujnîi” figurează de câteva luni în sondajele de opinie închise efectuate în Ucraina. Și că, în cazul în care alegerile ar avea loc în viitorul apropiat, un astfel de partid ar obține al doilea rezultat, după gruparea prezidențială „Slujitorul Poporului”.
Sociologii și politologii au prezis de mult timp că în Ucraina postbelică ar putea exista o cerere pentru o nouă forță politică sau un lider din mediul militar – iar Zalujnîi ar putea deveni o astfel de figură.
Sociologul Alexei Antipovici a subliniat însă că, chiar dacă apărarea Ucrainei va reuși în cele din urmă, țara se va confrunta cu o realitate dură.
„Este foarte probabil ca, după război, Ucraina să se confrunte cu o criză economică severă, dacă nu chiar cu un colaps complet. Va fi un joc complet diferit”, a spus acesta.
Alte voci spun că generalul are totuși o șansă bună. Analistul politic Mikola Davidiuk a declarat pentru jurnaliștii britanici că, dacă șeful militar va face pasul în politică, ar putea reuși.
„În timp ce Zelenski este un lider care nu i-a abandonat pe ucraineni, Zalujnîi a fost cel care i-a apărat. Este o narațiune organică pentru el și există o cerere pentru el în societatea noastră”, a spus acesta.