Libertatea: Cum l-aţi cunoscut pe Traian Băsescu?
Valeriu Creţu: În 1972, eu aveam 20 de ani, el 21, dar am intrat amândoi în acelaşi timp la Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială, din cadrul Institutului de Marină “Mircea cel Bătrân”. Am fost colegi de cameră în cămin, ba chiar şi de bancă un timp. Am fost şi, zic eu, încă mai suntem prieteni.
Unde eraţi cazaţi atunci?
În acea perioadă, am stat în cămin, cu Traian, şi-n camere de 80 de oameni, şi de 40, dar şi-n unele de patru sau opt locuri. Vă daţi seama, când eram mai mulţi, se făceau tot felul de glume, ca în armată, cu ciorapii, cu pasta de dinţi… N-am stat cazaţi numai în Constanţa, dar totul se desfăşura într-un regim strict.
Ce program aveaţi?
Trezirea oficială era la 6.00, dar noi ne sculam de la 5.00, ca să prindem locuri la cantină, că era foarte aglomerat acolo, se suprapuseseră nişte ani de facultate, erau mai mulţi studenţi decât de obicei. Între cursuri aveam şi un pic de pauză, apoi după masa de seară era stingerea, la 21.00 fix.
Ce note avea preşedintele?
Din ce ţin eu minte, Traian era un student de nota 8, iar eu de 8,5.
«Eram vecini cu un cămin de fete»
Distracţii?
Norocul nostru a fost că în primul an am fost vecini cu un cămin de fete, ceea ce era un caz rar atunci. Mai ieşeam în oraş, normal, a fost mai uşor pentru noi decât pentru alţii, ce să spun… Eram chiar invidiaţi de ceilalţi!
Cât de apropiat eraţi de Traian?
Păi, în prima vacanţă de iarnă m-a invitat la familia lui acasă, în Bacău, unde ne-am simţit foarte bine. La nu ştiu ce petrecere la care am fost chemaţi am apărut şi eu, şi Traian, îmbrăcaţi în uniformele pe care le primiserăm la institut, foarte frumoase şi făcute după măsura fiecăruia, ca la carte. Au rămas toţi muţi de uimire când ne-au văzut! Ne-am distrat şi cu fetele atunci, ce vremuri… Dar nu vă spun mai mult!
Cum era Traian cu fetele?
Mai degrabă timid, nu era sufletul petrecerii, dar se descurca. Am fost împreună la femei cu el, avem o groază de amintiri împreună, dar prefer să rămână acolo, în trecut, sunt lucruri care ne privesc numai pe noi. Cum eu am fost o perioadă, înainte de facultate, şi salvamar, pot să vă spun doar atât: şi în ziua de azi mai ştiu binişor limba cehă. Vă daţi seama, atunci veneau mulţi turişti străini pe Litoral, adică şi turiste: cehoaice, poloneze, franţuzoaice, mai puţin nemţoaice.
Ținea la glume prietenul dumneavoastră?
Ținea, avea şi are un umor bine conturat, tăios uneori, dacă nu-l cunoşti, ai zice că ţi-o întoarce mereu. De fapt, Traian n-a fost niciodată un tip simplu, ci mai degrabă complicat, cu o mulţime de perspective. Un tip pe cinste, ce mai!
«Uita unde-şi lăsa ţigara»
Valeriu Creţu povesteşte şi despre faptul că, în acea perioadă (1972-1976), Traian Băsescu fuma destul de mult: “Era clientul ţigărilor Carpaţi, fără filtru, normal. Mi-aduc aminte că trebuia să plecăm la un chef şi ne-am apucat amândoi, ca nebunii, să căutăm unde-şi lăsase Traian ţigara, să nu incendiem ceva. În scrumieră nu era, pe masă, nu, pe sub pat, nu… Când colo, după ce nu mai ştiam unde să ne uităm, ne dăm seama că Traian avea ţigara în mână, dar uitase de ea!”
Crede că Băsescu şi-ar fi dorit şi un băiat
Ca orice marinar care se respectă, şi Traian Băsescu şi-ar fi dorit, se pare, un băiat care să-i urmeze în meserie. “Nu am informaţii care să mă conducă la ideea că Traian şi-ar fi dorit neapărat un băiat, dar eu aşa cred, la cum l-am cunoscut. Oricum, are două fete şi o familie normală, fericită. Sănătate să fie!”, a încheiat Valeriu Creţu.
Traian Băsescu, comandant de cursă lungă
– Născut la 4 noiembrie 1951, în Basarabi, judeţul Constanţa.
– A absolvit Facultatea de Navigaţie, Institutul de Marină “Mircea cel Bătrân” în 1976, Secţia Comercială, cursurile avansate de management în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene (1995).
– A activat ca ofiţer maritim gradele III, II şi I pe nave de mare tonaj la NAVROM Constanţa (1976–1981), comandant de cursă lungă, navele Argeş, Crişana şi Biruinţa (1981–1987).
– Şef al Agenţiei NAVROM din Anvers (Belgia), între 1987 şi 1989.
– Director general al Inspectoratului de Stat al Navigaţiei Civile din Ministerul Transporturilor (1989 – 1990).
– Din 20 decembrie 2004, preşedintele României.
Valeriu Creţu, comandant de cursă lungă
– Născut la 12 aprilie 1952, în Constanţa.
– A absolvit Facultatea de Navigaţie, Institutul de Marină “Mircea cel Bătrân” în 1976, Cursul de Implementor I.S.M. Code din Miami (SUA).
– A activat ca ofiţer maritim III (1976-1977), ofiţer maritim II (1977-1979), ofiţer maritim I – căpitan secund (1979 -1981), comandant de cursă lungă în cadrul NAVROM (1981 -1983).
– A comandat navele: Petrila, Cluj, Topoloveni, Bacău, Telega, Lotru, Mirceşti, Rovinari, Drăgăşani, Zimnicea, Sălişte, Troianu, Adjud, Valea Albă.
– Din 2005 este inspector gradul I A în cadrul Autorităţii Navale Române