Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-COVID a declarat că încă nu se pune problema administrării celei de-a treia doze de vaccin, în parte pentru că lipsesc „datele relevante” în acest sens, dar și pentru că, până acum, „vaccinurile își mențin protecția oferită”.
„Din fericire, la acest moment, toate cele patru vaccinuri își mențin eficiența față de toate variantele virale aflate în circulație, inclusiv pentru varianta Delta, adică previn formele grave de boală, internarea și decesele”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Medicul militar a spus că, deocamdată, „nu sunt suficiente date de imunogenitate care să ne arate care este momentul potrivit și dacă trebuie să administrăm cea de-a treia doză. Acest răspuns îl vom avea în momentul în care vom observa o scădere a eficienței vaccinurilor după o perioadă de timp”.
Președintele CNCAV a mai precizat că în cazul în care protecția oferită prin vaccinare începe să scadă, „atunci sigur că trebuie să faci un booster, adică să stimulezi răspunsul imun”.
A menționat însă că acest „booster” trebuie să fie un ser adaptat variantei virale circulante – așadar, un vaccin modificat să lupte mai eficient cu tulpina în cauză.
„Protecția vaccinurilor poate să fie scăzută și de generarea unor variante virale suficient de adaptate încât să nu mai fie bine acoperite de anticorpii care rezultă din vaccinare. Acela este un moment în care se ia în discuție administrarea unui vaccin adaptat pentru varianta virală respectivă”, a subliniat el.
La acest moment, din acest punct de vedere, nu se pune problema pentru un vaccin adaptat variantelor virale circulante.
Valeriu Gheorghiță, președinte CNCAV:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro