Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei de vaccinare, a anunțat duminică, la Digi24, ce se va întâmpla cu dozele de vaccin AstraZeneca nefolosite, având în vedere că livările continuă, însă numărul persoanelor care doresc să se imunizeze cu acest ser a scăzut foarte mult în ultima perioadă.
În ultimele 24 de ore, de exemplu, Pfizer a fost cel mai folosit vaccin, din totalul de 69.093 de persoane imunizate, 58.673 primind acest ser. Numai 4.186 au ales AstraZeneca.
Și la etapa a doua a maratonul vaccinării din București, tot Pfizer a fost preferat – cu acesta s-au vaccinat 18.256 de persoane, din totalul de 20.278 înregistrat până duminică seară.
Este adevărat, apetitul sau adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult. Este un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism de donație prin programul COVAX sau de revânzare către state terțe.
Valeriu Gheorghiță:
„Inclusiv în România se pregătește acest mecanism și foarte probabil că așa se va întâmpla. O parte va fi donată, o parte, revândută”, a declarat Valeriu Gheorghiță duminică, într-o intervenție la Digi24.
În jur de 192 de țări au semnat anul trecut pentru COVAX, un program umanitar pentru distribuirea de vaccinuri în statele cu venituri mici.
Ghana a fost prima țară care a primit vaccinuri Covax în februarie. Zeci de milioane de doze au fost livrate de atunci pe șase continente, iar experții speră să distribuie două miliarde de doze până la sfârșitul anului.
Până acum, România a donat în trei rânduri vaccinuri AstraZeneca Republicii Moldova, ultima tranșă, de 100.800 de doze, fiind aprobată joi, 27 mai.
Tot către Republica Moldova a fost decisă și revânzarea a 200.000 de doze, lunar.
România a primit până acum un total de 2.438.800 de doze de vaccin AstraZeneca, din care a folosit puțin peste 792.000 pentru imunizare.
În stoc, conform datelor disponibile la data de 24 mai, România mai avea în jur de 1,29 de milioane de doze de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca.