Medicul militar a lansat acest avertisment în cadrul conferinței săptămânale privind stadiul campaniei de vaccinare, în care a vorbit și despre închiderea unor centre de imunizare și trecerea altora la program redus.
Valeriu Gheorghiță a explicat că noul val va fi generat, cel mai probabil, de varianta indiană de COVID, redenumită recent Delta, care a fost confirmată în 74 de țări.
În Marea Britanie, tulpina Delta a devenit dominantă și a dus la amânarea relaxării restricțiilor cu o lună.
Medicul atrage atenția că e posibil ca aceasta să devină dominantă și în România în următoarea perioadă.
„Exista patru variante virale îngrijorătoare, cea britanică, numită Alfa, Beta sau sud-africană, tulpina Gama sau braziliană și cea mai nouă, cea indiană, varianta Delta. Această tulpină, Delta, are o contagiozitate mai mare cu 50% față de cea britanică, iar cea britanică era deja cu 30% mai contagioasă decât cea inițuală, din Wuhan. Un pacient bolnav (infectat cu varianta Delta) infectează acum alte 5 persoane, față de varianta bazală, unde rata de infectare era între 2 și 3. Ce se întâmplă în acest moment în Marea Britanie arată o tendință de expansiune în populatie a acestei variante Delta”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
„Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în toamnă, este foarte probabilă. Varianta Delta are toate caracteristicele să devină variantă dominantă și, din acest motiv, este foarte important ca mai multă lume să fie vaccinată”, a mai spus el.
Medicul a accentuat faptul că e necesară schema completă de vaccinare împotriva acestei variante.
Partea bună, din punct de vedere al controlului epidemiologic, este că vaccinurile actuale își dovedesc eficiența față de această variantă, dar cu condiția de a completa schema de vaccinare. Dacă nu avem o schemă completă de vaccinare, nu suntem bine protejati în fața variantei Delta.
Valeriu Gheorghiță:
Medicul militar a lansat acest avertisment în contextul încetinirii campaniei de imunizare.
Peste 4.567.000 de persoane s-au vaccinat împotriva noului coronavirus de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, dar în ultimele 24 de ore puțin peste 31.000 de oameni s-au imunizat, conform datelor transmise luni de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
Cel mai recent bilanţ arată că, în ultimele 24 de ore, 11.745 de persoane s-au vaccinat cu prima doză, 19.321 au efectuat rapelul.
Ritmul vaccinării încetinește constant în România de câteva săptămâni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro